Zaraženih 208, dvije osobe preminule: Mladi, pomozite da zaustavimo te brojke

Jasmina Grgurić Zanze
14. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska je srušila rekord broja oboljelih u jednom danu, u posljednja 24 sata ih je čak 208, a dvije su osobe preminule. Stožer civilne zaštite nije uveo nikakve nove mjere kako bi spriječio daljnje širenje zaraze. Prosječna dob oboljelih sve je niža, imaju oko 30 godina pa im je upućen apel da paze na svoje ponašanje kako ne ni ugrozili starije osobe.

Krunoslav Capak /Snimak zaslona/N1)

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije iza 14 sati objavio je kako u posljednja 24 sata imamo čak 208 zaraženih. Aktivan je 961 slučaj, 106 ih je u bolnici, a deset na respiratoru. Preminule su dvije osobe, 60-godišnjak u Splitu i 81-godišnjakinja u Osijeku.

Dvije županije u crvenoj zoni

Dosad smo imali 6.258 zaraženih novim koronavirusom, a 163 osobe su umrle, dok ih se 5.134 oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 3.158 osoba. Vodeća žarišta su Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb, iako se u crvenoj zoni nalaze Splitska i Vukovarsko-srijemska županija, s više od 40 oboljelih u 14 dana na 100.000 stanovnika. Deset županija u kojoj je ta brojka niža od deset nalaze se u zelenoj zoni, a ostale su u narančastoj s brojkom oboljelih između 10 i 40.

“Nove zaražene osobe u prosjeku su po dobi sve mlađe, imaju 31 godinu i blažu kliničku sliku. U dvije trećine slučajeva riječ je o mladima koji su se vratili s mora, gdje su vrijeme provodili na većim okupljanjima u noćnim klubovima, barovima i kafićima” – rekao je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Mladi, pomozite da smanjimo te brojke

Apel mladima uputila je doktorica Alemka Markotić.

Najgori dan pandemije: Čak 180 slučajeva u protekla 24 sata!

“Mladi ljudi moraju biti odgovorni zbog drugi, jer se poslije takvih provoda vraćaju u svoje domove starima i bolesnima, u škole, na fakultete i radna mjesta. Ne moraju se odreći zabave, ali neka se pridržavaju distance i ostalih mjera. Apeliram na mlade koji su uvijek bili predvodnici dobrih stvari da zaustavimo te brojke” – rekla je Markotić.

U Hrvatskoj je i dalje na snazi zabrana ulaska iz zemalja koje nisu članice EU. Turisti iz Austrije, Njemačke, Slovenije i ostalih zemalja trenutno najviše borave u županijama u kojima je epidemiološka situacija povoljna. Davor Božinović je kazao da je cilj na jesen, koja počinje već sa školskom godinom, imati povoljnu epidemiološku sliku.

“Turizam nije samo smještaj i plaža, nego i zabava svojstvena mladima. Ovakva situacija je očekivana, ne samo zbog okupljanja, nego bližih kontakata kojima mladi teže tijekom ljeta” – dodao je Božinović.

Kako se širi virus?

Markotić je pojasnila i kako se širi virus.

“Kapljični put osnovni je prijenos. U zatvorenom, koronavirus može biti u zraku, ako se ne drži higijena i ne dezinficiraju površine na kojima se onda on može nastaniti. Ipak, nema jasnih pokazatelja da bi to bili osnovni načini prijenosa. Najrizičniji su bliski kontakti i putovanja u zatvorenom bez distance i higijenskih uvjeta” – rekla je Markotić.

Dodaje da virus mutira s namjerom da preživi, a preživjeti može jedino ako ima domaćina. Upravo smo zato i imali manje brojke kada smo se pridržavali više mjera.

Među 27 zemalja EU-a, Hrvatska se po koincidenciji zaraze nalazi u sredini, na 13. mjestu, kaže Capak, a incidencija raste u svim zemljama, ne samo kod nas.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap