Zaposlilo se 1.500 prijevremenih umirovljenika, ali i 800 bivših branitelja i vojnika

Jasmina Grgurić Zanze
26. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Posao u Hrvatskoj samo u prva tri mjeseca ove godine našlo je gotovo 5.000 umirovljenika, što je skoro dvostruko više nego ih je bilo krajem prošle, dok na snagu još nije bio stupio Zakon o mirovinskom osiguranju kojim se u sklopu mirovinske reforme proširilo pravo rada uz mirovinu i na prijevremene umirovljenike, ali i umirovljene branitelje i djelatne vojne osobe.

Umirovljenici imaju pravo na više oblika rada uz zadržavanje mirovine Foto: Pexels

S krajem 2018. na pola radnog vremena bilo je zaposleno 5.138 umirovljenika u starosnoj mirovini. Već u ožujku ove godine, ta je brojka skočila na gotovo 9 tisuća. Prema podacima iz Zavoda za mirovinsko osiguranje, koje je portal Mirovina.hr dvaput zatražio, ali nije dobio, prvi put sada se zaposlilo 248 umirovljenih branitelja, 533 nekadašnje djelatne vojne osobe te 1.519 osoba koje su otišle u prijevremenu mirovinu, piše Večernji list.

Dobra zarada, ali i socijalizacija

Umirovljenici su pravo rada uz mirovinu prvi put dobili prije pet godina, nakon reforme koja je na snagu stupila s početkom 2014. godine. Tada su raditi mogli samo građani u starosnoj mirovini, ali interes je bio poprilično slab. Radili su uglavnom oni kojima to nije bila nužda, poput liječnika, odvjetnika, profesora i ostalih stručnjaka. No, slika se počela ubrzano mijenjati.

Već u travnju 2016. godine Hrvatska je u radnom odnosu na pola radnog vremena imala 2.434 umirovljenika. Dvije godine kasnije, u travnju 2018. godine bilo ih je gotovo dvostruko više, točnije 4.012 zaposlenih umirovljenika. Krajem prošle godine, broj je premašio pet tisuća da bi se sada popeo na 8.964 zaposlenih umirovljenika. Svakako, tomu je pogodovao novi zakon i popularizacija rada ne samo u svjetlu punjenja skromnih umirovljeničkih primanja, nego i nadomjeska radne snage u određenim zanimanjima.

Umjesto mladih radnika, u restoranima radije zapošljavaju - umirovljenike

Umirovljenike kao radnike pozdravili su tako trgovački centri, taksi prijevoznici, zaštitarske službe, teleoperateri… Oglasi su nakon 1. siječnja nicali kao gljive poslije kiše, a interes među novim umirovljenicima bio je i više nego velik. To ni ne čudi ako uzmemo u obzir da radeći pola radnog vremena mjesečno mogu zaraditi dvostruko više nego što im iznosi prijevremena mirovina.

Očekuje se da će ih biti 20.000

Čak su i turistički djelatnici najavili da će angažirati umirovljenike u poslovima za koje nedostaje radnika, kada će se ove brojke zasigurno dodatno povećati. Ipak, nije realno očekivati, slaže se i struka, da će umirovljenici moći nadomjestiti kadrove koji nedostaju u uslužnim djelatnostima, napose u ugostiteljstvu.

Rad u starosti čak ni ne zvuči super, a dostupan je većinom onima kojima ni "ne treba"

Ministar Marko Pavić kazao je kako se očekuje oko 20.000 umirovljenika koji rade. Stručnjaci procjenjuju da će oni pak činiti dva posto ukupne radne snage, što je otprilike na toj razini.

Osim financijskog aspekta i nedostatka radnika, svakako u obzir valja uzeti i socijalizacijski faktor rada u mirovini, koji je ipak nešto lakši jer se radi samo četiri sata dnevno.

Osim osoba u starosnoj i prijevremenoj starosnoj mirovini, u radnom odnosu na pola radnog vremena uz isplatu cijele mirovine mogu biti i umirovljeni branitelji te djelatne vojne osobe, s time da oni imaju opciju raditi i puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap