Ministar Pavić: Umirovljenika koji rade je 9.000, očekujemo da će ih biti 20 tisuća

Jasmina Grgurić Zanze
20. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

“Interes za zapošljavanjem umirovljenika je velik. Krajem prošle godine imali smo ih oko pet tisuća, a na današnji dan skoro devet tisuća. Očekujemo preko 20 tisuća umirovljenika koji će se uključiti u zapošljavanje.”

Marko Pavić u Otvorenom Snimak zaslona/Youtube

Ministru rada i mirovinskog sustava, Marku Paviću, stvarno nije lako. Naime, baš kada je pomislio da je s mirovinskom reformom završio te “zaspao” na nekoliko mjeseci, probudila ga je sindikalna referendumska inicijativa “67 je previše” i to taman uoči izbora za Europski parlament što njegovoj političkoj stranci nikako ne treba. Ministar je tako, ni kriv ni dužan, prenut iz zimskog sna iz kojega je gotovo napamet krenuo izgovarati već toliko poznate rečenice kojima brani neslavnu reformu.

Rad u mirovini – “dvije muhe s jednim udarcem”

Slušamo tako iznova da mirovinskom sustavu manjka novca i da zbog toga moramo raditi dulje, ali da to neće morati i oni koji su rano ušli u svijet rada, zatim da hrvatski umirovljenik nema dovoljno radnog staža te kako su mirovine male i njegovim roditeljima i baki

Ministar Pavić nervozan: "Sindikati se s oporbom bave politikanstvom, žele destabilizirati mirovinski sustav"

Između ostalog, ministar navodi i neke pozitivne učinke mirovinske reforme. Nije da ih nema. Tu je pitanje dodatka za osiguranike iz drugog mirovinskog stupa, nadolazeći rast minimalnih mirovina od doduše tek simboličnih 3,13 posto, ispravljanje nepravde prema majkama koje su zbog porodiljnog ostale bez godina staža te ono možda i najveće – proširenje prava rada u mirovini i na prijevremeno umirovljenje građane.

Upravo je ključ u ovom potonjem, jer time ministar Pavić “jednim udarcem ubija dvije muhe” iz svoga resora, zapošljavanje i što dulji ostanak u svijetu rada, što navodi kao svrhu reforme s kojom će se održati cjelokupni mirovinski sustav, bilo kroz rad do 67. ili rad u mirovini.

Jedina mjera koja već daje konkretne rezultate

Umirovljenika koji rade 7 posto više, ali nisu u prijevremenoj mirovini

Zašto je upravo rad umirovljenika najveći adut ministra Pavića? Zato što je riječ o mjeri koja je u samo nekoliko mjeseci pokazala jako dobre i vrlo mjerljive rezultate. Naime, krajem prošle godine, kada su raditi mogli samo starosni umirovljenici, bilo je 5.138 umirovljenika zaposlenih na pola radnog vremena, da bi ih već krajem siječnja bilo 5.514, što je nemali porast od sedam posto u samo mjesec dana. Taj porast odnosio se samo na građane u starosnoj mirovini, stoga je on bio i veći.

Ujedno su to i posljednji dostupni podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji su i našoj redakciji dostavljeni prije mjesec dana, iako smo zatražili nove. Još uvijek ih čekamo, no ne čeka ih i ministar koji je jučer ekskluzivno iz rukava sasipao novu brojku – čak 9.000 umirovljenika povratnika u svijet rada!

Ministrova predviđanja su, statistički gledao, objektivna

“Interes za zapošljavanjem umirovljenika je velik. Krajem prošle godine imali smo ih oko pet tisuća, a na današnji dan skoro 9 tisuća. Očekujemo preko 20 tisuća umirovljenika koji će se uključiti u zapošljavanje” – rekao je jučer u HRT-ovom Otvorenom ministar Marko Pavić.

Osim što je otkrio ekskluzivne brojke, koje ni ne čude s obzirom na sve veći broj oglasa u kojima se mogućnost zaposlenja nudi i umirovljenicima kao sve poželjnijoj radnoj snazi, dao je i paušalnu procjenu očekivanja konačne brojke zaposlenih. S obzirom na rast zaposlenih od oko 40 posto u samo mjesec dana, može se zaključiti da je takva procjena od 20.000 zaposlenih umirovljenika za ovu godinu realna. Naime, neka predviđanja kretala su se oko čak 300.000 povratnika u svijet rada, što je naprosto suludo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap