Zaposlena udovica (54): “Imam li pravo otići u obiteljsku mirovinu?”

Jasmina Grgurić Zanze
12. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Zaposlenu 54-godišnju udovicu koja je bez supruga ostala 2013. godine zanima može li, pod kojim uvjetima i kada, ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. Odgovor smo potražili u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Ilustracija: Rawpixel

“Zanima me mogu li dobiti obiteljsku mirovinu? Udovica sam od 2013. godine, imam 54 godine i u radnom sam odnosu. Pod kojim je uvjetima mogu dobiti i kada?” – pitala nas je buduća umirovljenica (podaci poznati redakciji).

Barem 50 godina u trenutku ostvarivanja prava

Zaposleni ste i želite ponovno aktivirati obiteljsku mirovinu? Evo što morate napraviti!

S obzirom na njezinu životnu dob, kao i činjenicu da je u trenutku suprugove smrti imala navršenih 45 godina života, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju čitateljica može ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu nakon prestanka radnog odnosa, jer je u trenutku smrti supruga imala navršenih 45 godina života (ZOMO članak 67. stavak 2).

Naime, jedan od uvjeta ostvarivanja prava na odlazak u obiteljsku mirovinu jest da je udovica navršila 50 godina, odnosno da je imala barem 45 godina u trenutku smrti, pri čemu pravo stječe najranije sa 50 godina. To znači da naša buduća umirovljenica, koja je bez supruga ostala kada je imala 46 godina, bilo kada može ostvariti ovo pravo jer ima više od 50 godina.

“U svrhu ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu, potrebno je podnijeti zahtjev Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje putem Tiskanice za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, online putem e-usluga HZMO-a ili putem pošte” – dodali su iz HZMO-a.

Također, ima izbor nastaviti raditi do polovine radnog vremena nakon što ode u obiteljsku mirovinu.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Obiteljska mirovina iznosi 70 posto mirovine preminuloga supružnika. Taj će se postotak povećati zakonskim izmjenama koje Vlada planira uvesti od 1. siječnja 2023. godine za oko 10 posto, uz dodatnu mogućnost ostvarivanja dodatka od mirovine preminuloga partnera na vlastitu mirovinu.

Uvjeti za obiteljsku mirovinu

Udovica / udovac/ izvanbračni drug/ životni partner/ neformalni životni partner imaju pravo na obiteljsku mirovinu:

 • par
  Dva moguća modela obiteljskog dodatka na mirovinu: Koji će Vlada izabrati?

  ako su do smrti bračnog druga nakon kojeg im pravo pripada navršili 50 godina života

 • ako su mlađi od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti ili je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga
 • ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a oni obavljaju roditeljsku dužnost prema toj djeci. Ako tijekom trajanja prava po toj osnovi nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti, zadržavaju pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost.
 • ako  do smrti bračnog druga nisu navršili 50, ali su imali 45 godina života, pravo na obiteljsku mirovinu imaju kad navrše 50 godina života
 • ako su tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu navršili 50 godina života, zadržavaju pravo trajno, a ako pravo prestane prije navršene 50. godine života, ali nakon navršene 45. godine života, pravo na obiteljsku mirovinu mogu ponovno ostvariti kada navrše 50 godina života
 • udovica stječe pravo na obiteljsku mirovinu i kada je dijete osiguranika rođeno nakon njegove smrti.
 • Izvanbračni drug ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je izvanbračna zajednica postojala najranije na dan 28. ožujka 2008. ili kasnije, a trajala je najmanje tri godine. Status izvanbračne zajednice utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku.
 • Razvedeni bračni drug ima pravo na obiteljsku mirovinu ako mu je sudskom odlukom dosuđeno pravo na uzdržavanje.
 • Članovi obitelji formalnog i neformalnog životnog partnera imaju pravo na obiteljsku mirovinu ako je formalno ili neformalno životno partnerstvo postojalo na dan 5. kolovoza 2014. ili kasnije i pod uvjetom da je trajalo najmanje tri godine. Status neformalnog životnog partnerstva utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku.
Zaposlena udovica (54): “Imam li pravo otići u obiteljsku mirovinu?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap