Zagreb pozvao umirovljenike da se prijave za mjesečnu novčanu pomoć

Jasmina Grgurić
11. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Svega 6.700 umirovljenika na području Grada Zagreba prima redovnu mjesečnu novčanu pomoć. Riječ je o samo tri posto umirovljenih građana na tom području. Naime, cenzus je postavljen na samo 1.700 kuna ukupnih prihoda, a iz uprave iznova pozivaju starije građane da se prijave.

novac

Foto: Unsplash

Zagrebačka gradska uprava početak godine iskoristila je kako bi još jednom pozvala umirovljenike da se prijave za mjesečnu novčanu pomoć. Redovne naknade od 200 do 400 kuna, ovisno o visini mirovine, prima 6.700 korisnika, što je malo uzme li se u obzir da u Gradu Zagrebu živi 202.094 umirovljenika.

Uvjet je da ukupni prihodi ne prelaze 1.700 kuna. Po 400 kuna dobivaju umirovljenici s prihodom do 900 kuna, po 300 kuna oni s prihodom od 900 do 1.200 kuna, a 200 kuna mjesečno ide skupini umirovljenika s prihodima od 1.200 do 1.700 kuna.

Zagreb ukinuo naknade majkama, hoće li 'dirati' i one za umirovljenike?

Cenzus je za 200 kuna povećan lani, prije čega je iznosio 1.500 kuna, što se pak nije značajnije odrazilo na broj korisnika. Uz to uvjet je i da na području Zagreba umirovljenik prebiva najmanje pet godina. Osim mjesečne novčane pomoći, korisnicima se isplaćuje i po sto kuna uskrsnice i božićnice.

Nakon predaje zahtjeva, novčana pomoć umirovljeniku pripada od prvog dana idućeg mjeseca.

Osim redovne mjesečne naknade, Grad Zagreb im plaća i dopunsko zdravstveno osiguranje, ako ga ne ostvaruju besplatno na teret državnog proračuna. Tu su i džeparci za korisnike domova, naknada za troškove stanovanja, pomoć u kući za starije osobe slabijeg materijalnog stanja…

Besplatno ZET-om se voze svi čija mirovna ne prelazi 3.200 kuna.

Zagreb pozvao umirovljenike da se prijave za mjesečnu novčanu pomoć
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap