Zagreb ukinuo naknade majkama, hoće li ‘dirati’ i one za umirovljenike?

Jasmina Grgurić
24. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Za razne pomoći umirovljenicima Grad Zagreb izdvaja oko sto milijuna kuna. Na udaru novog gradonačelnika Tomaševića našla se mjera za majke s troje ili više djece, a koja je ukinuta. Jesu li slijedeći umirovljenici? Odgovor smo potražili u gradskoj upravi.

Tramvaj je besplatan za starije s do 3.200 kuna (Pixabay)

Gotovo svaki treći hrvatski umirovljenik živi u Zagrebu. Na širem području grada ih je oko 360.400, a u samom Zagrebu više od 200.000. Imaju i najveću prosječnu mirovinu koja prelazi iznos od 3.500 kuna. No, puno je onih s manje pa se iz gradskog proračuna za razne pomoći umirovljenicima izdvaja oko 100 milijuna kuna! Iznos je to ukupnog proračuna jednog manjeg grada. Socijalnim programom obuhvaćeno je oko sto tisuća umirovljenika.

Mjesečne novčane pomoći i besplatna vožnja ZET-om

Umirovljenicima s mirovinom do 1.700 kuna isplaćuju redovne mjesečne novčane pomoći od 200 do 400 kuna. Po 400 kuna dobivaju umirovljenici s prihodom do 900 kuna, po 300 kuna oni s prihodom od 900 do 1.200 kuna, a 200 kuna mjesečno ide skupini umirovljenika s prihodima od 1.200 do 1.700 kuna. Uz njih idu i simbolične uskrsnice i božićnice od 100 kuna.

Zagreb objavio kada će umirovljenicima isplatiti novčanu pomoć

Također, umirovljenici i osobe starije od 65 godina besplatno se voze ZET-om ako su im primanja manja od 3.200 kuna.

Grad im plaća i dopunsko zdravstveno osiguranje, ako ga ne ostvaruju besplatno, a tu si i džeparci za korisnike domova, naknada za troškove stanovanja, pomoć u kući za starije osobe slabijeg materijalnog stanja…

Kako je novi gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno ukinuo novčanu pomoć za majke s troje ili više djece, a koja je gradski proračun koštala pet puta više nego što se ukupno izdvaja za umirovljenike, pitali smo njegovu upravu planira li rezati i pomoći za umirovljenike. Zanimalo nas je pritom i hoće li im isplatiti božićnicu.

Božićnica od 100 kuna stiže im i ove godine

 

“Kao i svake godine, od kada se isplaćuje pravo na novčanu pomoć umirovljenicima, Grad Zagreb i ove godine planira korisnicima isplatu božićnice. Božićnica se isplaćuje korisnicima mirovina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć umirovljenicima te imaju ispunjene uvjete propisane Odlukom o socijalnoj skrbi koja podrazumijeva prebivanje na području Grada Zagreba najmanje pet godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva na navedenu pomoć i čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1.700 kuna mjesečno” – kazala nam je pročelnika Romana Galić.

Božićnicu će dobiti oko 6.700 korisnika novčane pomoći umirovljenicima i to u iznosu 100 kuna. Isplaćena će biti uz redovnu isplatu novčane pomoći za prosinac. Inače, najmanji je to cenzus i iznos božićnice među svim hrvatskim gradovima koji je isplaćuju.

Zasad ne planiraju izmjenu pomoći i prava za starije

“Slobodni smo istaknuti kako je Grad Zagreb dosadašnjim aktivnostima, programima i projektima skrb o osobama starije životne dobi svrstao u jedan od prioriteta socijalne politike, što će nastaviti i nadalje vodeći brigu o njihovim specifičnim potrebama. Što se tiče izmjena postojećih kriterija kod novčanih pomoći i drugih prava koje mogu ostvariti naši stariji sugrađani, za sada nije planirana izmjena Odluke o socijalnoj skrbi, a što je u skladu i s proračunskim sredstvima planiranim za narednu godinu” – potvrdila nam je pročelnica.

Umirovljenici su, dakle, zasad sigurni.

 

Zagreb ukinuo naknade majkama, hoće li ‘dirati’ i one za umirovljenike?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap