Zadranin u 85. godini osvaja velebitske vrhunce, a sada se popeo i na Sveto brdo

Jasmina Grgurić Zanze
21. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Zadraninu Kuzmanu Jurjeviću, iako u devetom desetljeću života, mirovanje predstavlja nepoznanicu. Sve donedavno vodio je vlastitu tvrtku, a praiskonsku sreću pronašao je u mitskim ljepotama Velebita, čije vrhunce redovno osvaja. Sada se, u 85. godini života, bez problema popeo i na Sveto brdo, drugi najveći velebitski vrh.

Kuzman Jurjević sa 84 godine popeo se na Sveto brdo (Foto: Zadarski list)

Zadraninu Kuzmanu Jurjeviću (84) Velebit je u krvi. Iako u devetom desetljeću života, redovno se uspinje na vrhove planine, uživajući na obroncima podno Svetog brda, gdje su nekada njegovi preci na ispašu ljeti vodili stada ovaca.

Već više od pola stoljeća živi u Zadru i sve donedavno uspješno je vodio zaštitarsku tvrtku “Budno oko”. No, u jednom trenutku ipak je shvatio da je prešao osamdesetu i da je vrijeme za mirovinu. Ipak, mirovanje mu je nepoznat pojam.

“I dok sam vodio firmu znao sam otići na Velebit i tamo se odmoriti od svega. Tamo se najbolje razbistri um i napuni duša. To je neopisivo. Zapravo, cijeli svoj život sam vezan za Velebit, a osim što uživam u prirodi, susrećem se tamo s planinarima i izletnicima koji upravo od Stanova Jurjevića kreću na Sveto brdo” –  ispričao je uz jutarnju kavicu Kuzman novinarki Zadarskog lista, Ljiljani Jurjević.

I onda se dogodilo nešto posebno. Prije desetak dana “osvojio” je i Sveto brdo, drugi po visini velebitski vrh, visok 1.751 metar, samo šest metara niži od Vaganskog vrha.

Varaždinka Inga ima 73 godine i trenira karate: "Kupite patike i izaberite aktivnost"

“Ni puno mlađi od mene ne usude se penjati na ovaj vrh, ali kad sam se uspeo i pogledao dolje ostao sam zadivljen. To vam je najljepši pogled na svijetu. Planinare koje sam tamo zatekao samo su širili ruke i govorili: “Ovo je raj na zemlji”.

Sat i pol vremena mi je trebalo da dođem do vrha, a kad sam pogledao odakle sam krenuo, i sam sam se začudio da sam se bez problema uspeo. Sad sam tu u Zadru, ali za desetak dana opet ću ja put Velebita, to me jednostavno drži na životu i u tome uživam” – za kraj je rekao Kuzman.

Zadranin u 85. godini osvaja velebitske vrhunce, a sada se popeo i na Sveto brdo
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap