Zadar i Dubrovnik razvili perspektivne pomoći i usluge za svoje starije sugrađane

Alberta Požgaj
3. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Gradovi Zadar i Dubrovnik planiraju sveukupno izdvojiti nešto više od 10 milijuna kuna za usluge i pomoć starijima. Iz gradova su nam detaljnije odgovorili koje su to usluge pri čemu se izdvaja ‘Halo pomoć’ koju nudi Zadar te dodatak umirovljenicima koji organizira Dubrovnik.

Dubrovnik i Zadar | screenshot: službene stranice Dubrovnika i Zadra

Dubrovnik i Zadar | screenshot: službene stranice Dubrovnika i Zadra

Grad Zadar izdvaja četiri glavne usluge i prava koje mogu ostvariti stariji sugrađani kao što su besplatni javni prijevoz, pomoć u kući, jednokratna novčana pomoć te usluga psihosocijalne zaštite osoba starije životne dobi. Grad Dubrovnik pak izdvaja usluge poput subvencioniranja javnog gradskog prijevoza, dodatka umirovljenicima, novčane pomoći starijima od 65 koji nemaju vlastitu mirovinu i druge prihode te sufinanciranje rada udruga namijenjene starijima.

Zadar u 2022. namjerava izdvojiti više od 6 milijuna kuna za starije

Zadar pokrenuo niz psiholoških predavanja za umirovljenike

Iz grada Zadra su istaknuli kako na području Zadarske županije živi oko 30 tisuća osoba starijih od 65 godina, dok na području samog grada Zadra živi oko 12 tisuća osoba starijih od 65. Gradskim vlastima su ti brojevi bili poticaj za razvoj aktivnosti i programa namijenjenima za starije sugrađane. Socijalnim programom tijekom 2022. godine u planu im je nekoliko aktivnosti koje će provoditi u partnerstvu s udrugama ili ustanovama, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta i kvalitete života osoba starije životne dobi s obzirom da starije osobe pripadaju kategoriji posebno ranjivih skupina u društvu, istaknuli su iz Zadra.

“Za ostvarenje programa Socijalna skrb za starije osobe planirana su sredstva prema pet aktivnosti za čije ostvarenje je uspostavljen plan za 2022. godinu od 6 milijuna 885 tisuća kuna”, odgovorili su iz grada Zadra.

‘Halo pomoć’ za starije na području Zadra

umirovljenici zadar
Zadarski umirovljenici vrijeme provode na plaži: Tu smo 365 dana u godini, i tako desetljećima

Od pet glavnih aktivnosti iz programa Socijalna skrb za starije, izdvaja se ‘Halo pomoć’ za starije osobe koje nemaju obiteljsku potporu i žive same. Grad Zadar je, u partnerstvu s Domom za psihički bolesne odrasle osobe Sv. Frane, uspostavio uslugu putem koje korisnici pritiskom na gumb rješavaju određene nedoumice, ugroze ili boli.

“Korisnici ove usluge ostaju u svom domu bez osjećaja napuštenosti i osamljenosti, jer u svakom trenutku pri bilo kakvoj ugrozi, mogu pritiskom na gumb specijalnog aparatića dobiti vezu s pružateljima usluge i dobiti odgovarajuću žurnu pomoć ili savjet”, odgovorio nam je pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, gospodin Jakov Vidić.

Halo pomoć koristi 80 korisnika svake godine te se usluga pokazala izrazito uspješnom za starije osobe koje žive same.

“Ovom aktivnošću spriječene su neugodne posljedice koje bi se mogle dogoditi osobama bez obiteljske podrške. Tijekom 2021. godine bilo je oko 650 poziva za pomoć, od čega 10 poziva za hitnom medicinskom pomoći, 90 poziva za intervencijom socijalnog radnika na adresi prebivališta korisnika i oko 550 intervencija zbog razgovora vezanih za lakše zdravstvene tegobe ili davanja psihosocijalne pomoći”, istaknuo je pomoćnik pročelnika Vidović.

Dubrovnik na 4 aktivnosti za starije planira utrošiti oko 3 milijuna kuna

Dubrovnik kroz četiri aktivnosti namjerava poboljštati status svojih starijih sugrađana. Te aktivnosti su, kako navode iz Grada, subvencioniranje javnog gradskog prijevoza za umirovljenike, dodatka za umirovljenike, novčane pomoći starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu i druge prihode te sufinanciranje projekata koji su namijenjeni umirovljenicima. Za to su Gradu potrebna sredstva od preko 3 milijuna kuna.

Dubrovnik će imati moderni dom za starije osobe, Grad dobio građevinsku dozvolu

Dodatak umirovljenicima za starije iz Dubrovnika

Dubrovački dodatak umirovljenicima kojima je mirovina jedini prihod može se podijeliti u tri kategorije. Oni koji mirovine imaju do 1.800 kuna, stariji s mirovinom od 1.801 do 2.200 kuna te umirovljenici s mirovinom od 2.201 do 2.500 kuna. Dodaci se svim kategorijama umirovljenika isplaćuju dva puta godišnje, a kako navode iz Dubrovnika, prvoj kategoriji umirovljenika isplatit će se 400 kuna, drugoj 300 kuna i trećoj kategoriji 200 kuna.

“Umirovljenici čija mirovina sa svim dodatcima ne prelazi iznos od 1.800 kuna, a čije su socijalne prilike posebno otegotne ostvaruju uvećani mjesečni dodatak od 500 kuna gdje se misli na umirovljenike koji od vlastite mirovine sami uzdržavaju jednog ili više članova obitelji, umirovljenici koji sami od vlastite mirovine podmiruju troškove najma stana te umirovljenike koji ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu temeljem uvjeta prihoda sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi”, istaknula je gospođa Mirjana Beg iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Zadar i Dubrovnik razvili perspektivne pomoći i usluge za svoje starije sugrađane
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap