Dubrovnik će imati moderni dom za starije osobe, Grad dobio građevinsku dozvolu

Jasmina Grgurić Zanze
29. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Novi, moderno opremljeni dom umirovljenika u Dubrovniku gradska vlast trebala je početi graditi 2021. godine. S tim je obećanjem umirovljenicima HDZ-ov gradonačelnik Mato Franković možda lani ponovno i izabran. Ipak, od gradnje se nije odustalo, što potvrđuje i ovih dana dobivena građevinska dozvola.

Grad Dubrovnik ishodio je građevinsku dozvolu za budući Dom za starije i nemoćne koji će se graditi u neposrednoj blizini Opće bolnice. Riječ je o drugom projektu nakon 50 godina vezanom za skrb i smještaj starijih sugrađana kojeg pokreće ova gradska uprava, nakon što su u prošloj godini započeli radovi na domu u Gružu, obavijestili su u srijedu iz dubrovačke gradske uprave. Dograđeni, prošireni dio doma u Gružu, obećaju, bit će otvoren najesen.

Restoran, knjižnica, dvorana, caffe bar…

Gradnja smještaja za 200 stalnih te 75 korisnika u dnevnom boravku trebala je početi lani, no stvar se odužila. Projekt vrijedan više od sto milijuna kuna predstavljen je još 2019. godine.

„Ovaj projekt jedno je od obećanja gradskih vlasti, jer je smještaj u domovima umirovljenika bitan dio standarda starijih osoba u Dubrovniku. Dom nije mjesto gdje ćete poći pa čekati smrt, već je riječ o trećoj životnoj dobi. Zato ovaj dom više izgleda kao hotel te ima sve bitne sadržaje’, rekao je tada Franković.

Foto: www.dubrovnik.hr

Novi dom tako će imati  restoran, liječničku ordinaciju, prostor za fizikalnu terapiju te društvene prostore; dvoranu za više namjena, knjižnicu i caffe bar.

Posebna pozornost u idejnom projektu arhitekata Tina Svena Franića posvećena je prostorima dnevnih korisnika, s nizom prostornih niša za razne društvene aktivnosti i dnevni odmor.

Krovni vrtovi kao poseban adut doma

“Konceptom tri izmaknuta volumena postignut je optimalan smještaj raznih korisničkih grupa – od potpuno pokretnih i aktivnih korisnika preko polupokretnih i nepokretnih korisnika, kao i dementnih u raznim stupnjevima” – piše u opisu projekta.

Photo: www.dubrovnik.hr

Sve sobe korisnika doma, jednokrevetne i dvokrevetne, orijentirane su na istok ili zapad što omogućuje osunčanje u određeno doba dana, a krovni vrtovi – terase okrenuti su prema jugu.

“Izgradnja novog doma prioritet je u segmentu društvene infrastrukture Grada Dubrovnika. Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel u Gružu koji će prve korisnike primiti na jesen, izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice zadovoljit će se većina potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika što je jedna od najvažnijih odrednica ove gradske uprave prema sugrađanima treće životne dobi” – poručuju z Grada Dubrovnika.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap