Za plaće i troškove iz projekta ‘Zaželi’ ne stiže novac, a Ministarstvo potpisuje nove ugovore

Jasmina Grgurić
18. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Situacija oko hvalevrijednog projekta “Zaželi” Ministarstva rada i mirovinskog sustava postaje iz dana u dan sve čudnija. Naime, dok predstavnici gradova, općina i udruga upozoravaju kako im isplata prema projektu kasni, zbog čega nemaju za plaće ženama te podmirenje troškova brige o starim i nemoćnim osobama, Pavićevo ministarstvo potpisuje nove ugovore.

Foto: MRMS

Projekt “Zaželi” od sredine ožujka prošle godine obustavljen je čak osam puta. Razlozi su navodno administrativne prirode, jer podkapacitirane službe ne stižu obraditi sve pristigle zahtjeve, među kojima su i oni za podmirenje tromjesečnih troškova udrugama, gradovima i općinama kao partnerima na projektu.

Istovremeno, neprestano se potpisuju novi ugovori pa nije sasvim jasno kako će to pridonijeti rješavanju problema koji se sve više gomila. Za brojne aktere on je isključivo financijske naravi, jer su predujmovi u visini 40 posto vrijednosti potrošeni, a novca za daljnju isplatu plaća ženama i troškova brige o starim i nemoćnim osobama – nema.

Najvažniji projekt za žene i starce, Pavićev "Zaželi" urušava se sve dublje

S tim su informacijama ovih dana u medije izašli načelnik općine Čeminac, Zlatko Pinjuh i gradonačelnik Belišća, Dinko Burić. Pinjuh je tako potvrdio da im nisu financirana čak tri računa u vrijednosti preko milijun kuna. Nepodmirene troškove prema projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda snosila je Općina, no ona to sada više ne može pa je načelnik najavio mogućnost otkaza za 42 žene. Kako bez posla ne bi ostalo ni 30 žena u Belišću, u gradsku je kasu morao posegnuti i gradonačelnik Burić.

No, unatoč ovakvim informacijama, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nastavlja potpisivati nove projekte, dok navedenu situaciju ne komentira. Tako je danas potpisano 20 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za odabrane projekte u okviru programa „Zaželi“. Riječ je o projektima vrijednima više od 46 milijuna kuna na kojima će se zaposliti više od 200 žena. Ugovore je uručila državna tajnica Majda Burić koja je, piše na stranicama MRMS-a, korisnicima poželjela puno uspjeha u provedbi projekata.