Kolinda, Škoro ili Milanović: Novo istraživanje otkriva tko će biti predsjednik

Jasmina Grgurić
1. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Objava predsjedničke kandidature Miroslava Škore poprilično je “pomrsila” planove ostalim kandidatima, biračima, ali i anketama koje ga dosada nisu uključile u ispitivanja preferencija građana. No, to je sada učinila Nova TV koja donosi prvo istraživanje rejtinga dva službena kandidata, Zorana Milanovića i Miroslava Škore, zasad još uvijek neslužbene Kolinde Grabar Kitarović, ali i Mislava Kolakušića, Ivana Pernara te ostalih kandidata.

Snimak zaslona/Youtube

Istraživanje koje je na tisuću ispitanika za Novu TV 26. i 27. lipnja provela agencija IPSOS pokazuje da bi Kolinda Grabar-Kitarović dobila 37,1 posto glasova na predsjedničkim izborima koji će se održati u prosincu ove godine. Zoran Milanović može računati na 31 posto. Miroslav Škoro ima potporu od 19,5 posto, a Mislav Kolakušić je na 6,4 posto. Ivanu Pernaru u utrci za Pantovčak povjerenje trenutno poklanja 3,1 posto birača. Ostali pak kandidati dobivaju samo 2,8 posto glasova.

Zanimljivo je i vidjeti čiji bi birači glasovali za pojedinog predsjedničkog kandidata. Aktualna predsjednica uživa, posve logično, podršku 81,8 posto HDZ-ovih glasača. No, za nju bi glasovalo i 51,6 posto birača MOST-a. Potporu joj daje i 30,1 posto birača Suverenista, ali i 21,4 posto Živog zida.

Milanović ima 80,2 posto potpore birača SDP-a, ali i 80,1 posto Amsterdamske koalicije te 22,5 posto glasača Živog zida.

Bitka za Pantovčak: Milanović zaostaje za predsjednicom, ali podrška građana mu raste

Miroslav Škoro uživa podršku 69,1 posto Suverenista, ali i 60,1 posto Neovisnih za Hrvatsku. Glas mu daje i 23,5 posto glasača Živog zida pa čak i 27 posto onih koji inače podržavaju Mislava Kolakušića. Mislav Kolakušić tako je izgubio više od 40 posto svojih birača u predsjedničkoj utrci i sada može računati samo na njih 52 posto.

Drugi krug, do kojeg će zasigurno doći, trenutno predviđa tri scenarija; Kitarović-Milanović, Kitarović- Škoro, Milanović-Škoro.

U srazu Kitarović-Milanović pobjeđuje sadašnja predsjednica sa 56,1 posto prema 35,9 posto. Ostali ispitanici rekli su da nisu ni za koga ili ne znaju. Anketa predviđa i njezinu pobjedu nad Škorom sa 50,2 posto prema 35,5 posto. Utrka Milanović – Škoro predviđa da na predsjedničku funkciju dolazi  Škoro sa 48,6 posto glasova naspram 41,1 posto za Zorana Milanovića.

 

Kolinda, Škoro ili Milanović: Novo istraživanje otkriva tko će biti predsjednik
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap