Za 800 kuna nacionalne naknade prijavilo se 5200 starijih: “Svakodnevno stižu novi zahtjevi poštom”

Josip Mihaljević
12. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

U nepunih mjesec dana koliko Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprima zahtjeve za nacionalnom naknadom za starije pristiglo je 5189 prijava.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Sredinom prosinca Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) omogućio je početak prijava za nacionalnu naknadu za starije osobe. Sam Zakon o nacionalnoj naknadi stupio je na snagu 1. siječnja 2021. godine, a prve isplate od 800 kuna za starije građane koji nemaju pravo na mirovinu na račune korisnika sjedaju u veljači.

Do jučer se javilo 5189 građana

Pitali smo HZMO koliko je zahtjeva do sada pristiglo i kako izgleda proces prijave:

stariji siromastvo
Sutra kreću prijave za novu naknadu za starije: Evo koje uvjete morate ispuniti za 800 kuna mjesečno

“Od 15. prosinca 2020. do 11. siječnja 2021. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 5189 zahtjeva za nacionalnom naknadom za starije osobe. No, svakodnevno se brojka povećava s obzirom na to da zahtjevi pristižu preporučeno poštom”, odgovorili su nam iz Zavoda.

Vlada očekuje oko 20 tisuća prijava u ovoj godini

Kako je formulirano u samom zakonu, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe korisniku pripada od dana podnošenja zahtjeva. Zanimalo nas je kako to izgleda u praksi, odnosno hoće li korisnici dobiti novac na račun već idućeg mjeseca ako se prijave u tekućem mjesecu.

Nacionalna naknada nepravedna prema ženama: Ako muž ima mirovinu, ništa od 800 kuna!

“Prema Zakonu, pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja urednog zahtjeva, a HZMO rješenje donosi nakon što se u postupku utvrdi ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete propisane Zakonom (opće i dodatne).

Konkretno, ako je uredan zahtjev podnesen 11. siječnja 2021. godine, uz pretpostavku ispunjenja svih uvjeta, pravo se ostvaruje od navedenog datuma”, odgovorili su nam iz HZMO-a.

Napominju kako se dio potrebne papirologije ostvaruje automatskom razmjenom podataka s tijelima koja vode službenu evidenciju o činjenicama o kojima ovise prava.

Podsjetimo, Vlada očekuje oko 20 tisuća prijava za nacionalnu naknadu za starije u 2021. godini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap