Sutra kreću prijave za novu naknadu za starije: Evo koje uvjete morate ispuniti za 800 kuna mjesečno

Josip Mihaljević
14. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Zakon o nacionalnoj naknadi za starije je pred vratima. Stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine, a kako će se čitavim poslom baviti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), prijave su otvorene već sutra, pola mjeseca ranije. Nacionalna naknada za starije donosi najmanje 800 kuna mjesečno starijim građanima bez prava na mirovinu.

stariji siromastvo

Foto: Unsplash

Od sutra (15. prosinca 2020.) u područno ustrojstvenim jedinicama HZMO-a možete predati zahtjev za ostvarivanjem prava na nacionalnu naknadu za starije. Zakon o nacionalnoj naknadi stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine, a prve isplate kreću početkom veljače iduće godine.

Radi se naknadi 800 kuna mjesečno za osobe koje su starije od 65 godina koje nisu ostvarili pravo na mirovinu (u Hrvatskoj je za pravo na mirovinu potrebno ostvariti minimalnih 15 godina staža).

Zahtjeve predajete u najbližem HZMO-u

Zahtjevi se mogu podnijeti u svim ustrojstvenim jedinicama Zavoda prema mjestu prebivališta korisnika, putem pošte preporučeno ili online u sustavu e-Građani. Sutra će na stranicama HZMO-a biti objavljena i tiskanica koju ćete moći preuzeti, isprintati i popuniti kod kuće.

Iz HZMO-a su se još ranije pohvalili kako će procedura biti jednostavna jer će oni prikupiti većinu dokumentacije od drugih javnih tijela unaprijed:

Za buduću umirovljenicu Vesnu bez 15 godina staža nacionalna mirovina jedino je rješenje

“Procedura je vrlo jednostavna. Osigurali smo kvalitetnu razmjenu podataka sa svim javnopravnim tijelima kako bi maksimalno rasteretili samog korisnika vezano za prikupljanje raznih dokumenata.

Surađujemo s MUP-om, centrima za socijalnu skrb, s Poreznom upravom i tako dalje. Obrazac zahtjeva je jednostavan, traže se osnovni podaci o samom korisniku i članovima kućanstva”, kazao je za Radio Sljeme zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja.

Popis uvjeta

Pravo na nacionalnu naknadu za starije može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva.

Uz taj osnovni uvjet, potrebno je ispuniti i druge zakonske uvjete, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 800,00 kn
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Međutim, ako vam je trenutačna mirovina manja od 800 kuna, ili ako ste već primatelj zajamčene minimalne naknade prema propisima o socijalnoj skrbi, tih prava se možete odreći u korist nacionalne naknade za starije osobe.

Spominjalo se do 85 tisuća potencijalnih primatelja, a očekuje 20 tisuća prijava

Očekuje se da će većina zahtjeva dolaziti od žena koje nisu ostvarile minimalnih 15 godina staža da bi ostvarile pravo na mirovinu. Iznos od 800 kuna je definiran u odnosu na najniže mirovine za 15 godina staža (1.041,30 kuna).

Iz radne skupine koja je radila na nacrtu zakona ranije se moglo čuti da će broj potencijalnih korisnika biti od 40 do čak 85 tisuća korisnika. Međutim, konačni kriteriji su postroženi pa u Ministarstvu rada očekuju 19.700 korisnika u 2021. godini.

jasna petrović
Predsjednica Sindikata umirovljenika objasnila zašto je nacionalna naknada za starije bolja od socijale

Rok za predaju zahtjeva je potpuno otvoren, nije prekluzivan te ne postoji mogućnost da ga netko propusti i na taj način izgubi pravo”, pojasnio je za Radio Sljeme Ivo Bulaja.

HZMO najavljuje kako će, osim preko medija, dobrom suradnjom s centrima za socijalnu skrb osigurati sve potrebne informacije starijim građanima koji mogu ostvariti ovo pravo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap