WHO: Utjecaj pandemije na liječenje karcinoma je katastrofalan!

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Zbog bitke s pandemijom koronavirusa ispašta cijeli zdravstveni sustav. Razina svih ostalih zdravstvenih usluga drastično je pala, pri čemu najviše ispaštaju onkološki bolesnici, bilo da je riječ o liječenju ili otkrivanju bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija poručila je danas da je utjecaj pandemije na liječenje karcinoma katastrofalan.

Ilustracija: Rawpixel

Utjecaj pandemije Covida-19 na liječenje raka je katastrofalan, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za Europu u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka. Navode pritom da je došlo do prekida u onkološkim uslugama u trećini zemalja europske zone.

“Utjecaj pandemije na karcinome u regiji ne može se nazvati slabijim imenom od katastrofe” – rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, piše Index.

Jedna od tri zemlje prekinula onkološke usluge

Jedna od tri zemlje djelomično je ili u potpunosti prekinula usluge za onkološke pacijente zbog mobilizacije protiv pandemije koronavirusa ili restrikcija putovanja, među 53 zemlje koju obuhvaća WHO za Europu, gdje pripada i nekoliko zemalja središnje Azije.

umiranje
Od čega umiremo? Pogledajte 10 vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj

“U nekim zemljama došlo je i do nedostatka lijekova za rak, a mnoge imaju značajno smanjenje novodijagnosticiranih slučajeva karcinoma, čak i najbogatije zemlje” – rekao je Kluge u priopćenju, naglašavajući kako je došlo do dodatnog pogoršanja nejednakosti zbog ekonomske krize.

Tako je u Nizozemskoj i Belgiji za vrijeme zatvaranja u proljeće 2020. broj novih slučajeva karcinoma pao za 30 do 40 posto, a u Kirgistanu za 90 posto u travnju prošle godine. Prema predviđanjima WHO-a, u Velikoj Britaniji kašnjenja u dijagnostici i liječenju mogla bi povećati smrtnost od raka debelog crijeva za 15 posto, a dojki za 9 posto u sljedećih pet godina.

Beroš: Koronavirus ne smije biti razlog kašnjenja dijagnoze ili prekida terapije

“Europa čini desetinu svjetske populacije, ali četvrtinu slučajeva raka. Svjetski dan borbe protiv raka ukazuje na važnost prevencije i pravovremenog liječenja. Koronavirus ne smije biti razlog kašnjenja dijagnoze ili prekida terapije. Neka Hrvatska bude dio pozitivne statistike” – poručio je danas ministar Vili Beroš na Svjetski dan borbe protiv raka.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje.

WHO: Utjecaj pandemije na liječenje karcinoma je katastrofalan!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap