WHO protiv cijepljenja mladih sve dok to ne učine stariji i rizični

Jasmina Grgurić
10. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zauzela je stav da se djeca ne trebaju cijepiti protiv covida-19 sve dok se ne cijepe stariji građani, kao i rizične skupine u svim državama. Mlađe generacije, smatraju, trebaju pričekati. Naime, glavni problem krije se iza nepravedne distribucije cjepiva između državama.

Kate O’Brien, direktorica odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za imunizaciju i cijepljenje, naglasila je kako prioritet treba biti da sve države dobiju cjepivo za visoko rizične skupine prije nego što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze.

aleksandar vučić
Motivacija za cijepljenje: "Ne možemo kazniti oni koje ne žele cjepivo pa ćemo nagraditi one koji žele"

Ovo upozorenje dolazi nakon što je Kanada prošloga tjedna odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila. Očekuje se da će to ovoga tjedna učiniti i Sjedinjene Države, dok je Njemačka najavila da će cjepivo svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja kolovoza, piše N1.

Naime, proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji cjepiva koju WHO opetovano kritizira.

„Kad cjepiva budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način, da svaka država dobije dovoljno cjepiva za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje cjepiva mlađim generacijama” – naglasila je O’Brien, prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

„Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cjepiva, ravnopravnost u cijepljenju“, kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 tisuća života.

Istaknuo je kako je više od 80 posto doza cjepiva dano bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

“To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva”, zaključio je čelnik WHO-a.

WHO protiv cijepljenja mladih sve dok to ne učine stariji i rizični
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap