Vrtom protiv poskupljenja: Svaki treći umirovljenik “pojačat” će sadnju!

Jasmina Grgurić Zanze
5. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Cijene idu u nebesa, a poskupljenja sasvim sigurno neće zaobići ni sezonsko voće i povrće koje tek treba stići na štandove tržnica i voćarnica. Možda ne možemo proizvoditi brašno, ulje i slične artikle, ali zato vlastitim uzgojem možemo uštedjeti na tom polju. Pitali smo umirovljenike kakve su njihove navike i hoće li ove godine što promijeniti.

Uzgoj povrća u drvenim gredicama sa zemljom na šljunčanom tlu Foto: Rawpixel

Paprika, rajčica, mahune, tikvice, jagode… to i još mnogo više možemo sami uzgojiti u vlastitom vrtu, čak i ako nemamo veliku poljoprivrednu površinu. Kućni uzgoj voća, povrća i začina postao je sve popularniji u dvorištima, na terasama, travnatim i šljunčanim površinama pa čak i na balkonima. Osim što ćemo uz zdravi hobi jesti domaće, uštedjet ćemo i koju kunu koju bismo inače ostavili na štandu ili u supermarketu.

Čak 68 posto anketiranih ima vlastiti vrt

Pitali smo naše umirovljenike kako će poskupljenje hrane utjecati na njihove navike u vrtu. Svaki treći sudionik naše ankete, od njih ukupno tisuću, kaže kako će u svom vrtu ove sezone zasaditi više voća i povrća nego ranije (36 posto). Vrt ima njih još 32 posto, dakle ukupno 68 posto ispitanika, ali svoje navike ove godine ipak neće mijenjati, nego će saditi jednake količine kao i dosad.

Ipak, svaki peti umirovljenik uopće ne razmišlja o vrtu. Tako njih 20 posto smatra da vrt iziskuje previše posla i da na kraju nije neka ušteda. Takav stav ne čudi jer vrt, osim marljiva rada, traži i određene investicije poput kupnje sjemena, sadnica, zalijevanja…

Dodatnih 12 posto kaže da nema vrt, ali da će ga zbog poskupljenja sada nastojati napraviti oko kuće ili na balkonu.

Mirovina.hr

Kako posaditi povrće na balkonu?

“Voljela bi da imam malo vrta, ali nemam mogućnosti, jer sam u stanu. Balkon je jako mali, ali probat ćemo ga iskoristiti za sadnju povrća, mada je okrenut na jug i sve sunce sprži” – napisala nam je među tristotinjak komentatora ispod teksta čitateljica Ljiljana.

S konstruktivnim savjetom javila joj se gospođa Azra.

“Evo pomoći; u vreću od smeća stavite zemlje 30-40 cm, dolje probušite par rupa pa posadite rajčicu, papriku, karfiol, salatu već što želite. Par vreća i vrt je tu” – savjetovala je Azra.

Umirovljenica Mira dodala je da posuda za sadnju treba biti veća i zaštićena daskom, stiroporom ili kartonom da se ne grije.

“Redovno zalijevanje! Biljke podnose sunce ali trebaju vodu i dovoljno zemlje” – kazala je.

Vrtom protiv poskupljenja: Svaki treći umirovljenik “pojačat” će sadnju!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap