[ANKETA] Umirovljenici, imate li vrt i hoćete li ga “pojačati” zbog poskupljenja?

Jasmina Grgurić Zanze
30. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Jesti moramo, ali ne moramo baš sve kupovati i to po sve većim cijenama. Upravo se zbog rastućih cijena hrane, ali i zdravlja te kontakta s prirodnom, sve više ljudi odlučuje za vlastitu sadnju. Gotovo da nema kuće bez vrta, koriste se čak i raspoložive površine uz zgrade, dok male bašče sve češće niču i na balkonima te raznim površinama u drvenim gredicama i posudama. Hoćete li vi zbog poskupljenja “pojačati” bašču?

Foto: Rawpixel

Kilogram tikvica 25 kuna, jagode 45 kuna, zelena salata 15 kuna, karfiol 20 kuna, brokula 30 kuna… Dalje ne treba nabrajati, a ovakve cijene koje sve više rastu povod su za pojačanu sadnju vlastitog voća i povrća. Majstori preživljavanja pa tako i vrta upravo su umirovljenici koji si ono kupovno sve manje mogu priuštiti.

“Mahune su bile 30 kuna, mi si to ne možemo priuštiti”

Znate li koje su najpopularnije vrtne "tegle" u domovima umirovljenika? Evo zašto baš svaki dom mora imati svoj vrt

“Sadim mahune, rajčicu, krastavce, papriku, zelenu salatu, kelj, karfiol, kupus, luk, jagode, tikve… Imamo nekoliko stabala jabuke, trešnje, breskve te malo ribizla i aronije… Sve vam je to u malim količinama, sezonski jedna vrsta zamijeni druge, ali za potrebe mene i muža sasvim dovoljno. Ostane čak nešto i za djecu, unuke i kištru. Evo samo kad pogledate mahune koje su lani na tržnici bile 30 kuna. Pa tko si to od nas umirovljenika može priuštiti?” – kaže nam umirovljenica Mira.

Umirovljenica Marta preselila je u malo dalmatinsko mjesto gdje bez blitve, boba, pomidora i svojih limuna, ali i ostale “zelenjave” ne bi mogla živjeti, prvenstveno radi domaćih okusa, a onda i zbog cijena. Mirovina od 1.800 kuna ne ostavlja puno prostora za hodanje po pijaci koja joj je i daleko.

Drvene gredice i posude kao alternativa

Stela (66) je u mirovinu otišla prije godinu dana, vrt nema, ali je zato uz trijem na šljunčanoj površini podigla drvene gredice i napunila ih zemljom. Strahuje od poskupljenja cijena pa se ove godine po prvi put planira uhvatiti sadnje salate, rajčica, jagoda i svega ostaloga što stane. Za nju će, kaže, biti dovoljno jer živi sama. Njena prijateljica, dodaje, živi u zgradi i na balkonu uzgaja od svega pomalo.

Drvene gredice napunjene zemljom idealna su alternativa za sadnju Foto: Rawpixel

Sve tri strahuju od daljnjih poskupljenja ulja, žitarica, mesa, kruha, mliječnih proizvoda i ostaloga pa žele uštedjeti barem na voću i povrću. Osim toga, imaju lijepu zanimaciju na svježem zraku, fizičke su aktivne, u doticaju s prirodom i jedu domaće, zdravo i nešpricano. A koja kuna svakako će ostati u džepu.

Zanima nas kako vi gledate na vrt i sadnju u kontekstu rastućih cijena hrane.

 

Umirovljenici, imate li vrt i hoćete li ga "pojačati" zbog poskupljenja?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap