Vrijeme je za proljetnu “generalku”! Pospremite dom slijedeći popularnu KonMari metodu koja je zaludila čitav svijet

Dora Šušković Stipanović
4. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Proljeće je idealno vrijeme za spremanje. Pogotovo kad imamo vremena na pretek jer odgovorno ostajemo doma zbog COVIDa-19. Pitate se gdje početi? Što zadržati? Što sa stvarima koje više ne trebate? Ako ste u dilemi, slijedite masu. Ugledajte se na mudrost Japanke Marie Kondo, autorice bestselera “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”. Prakticirajući savjete ekspertice Kondo, bit ćete okruženi stvarima koje volite i osjećati se laganijima.

Marie Kondo | Foto: Youtube

Kondo je savjetnica za spremanje koja dolazi iz japanske kulture poznate po jednostavnosti i redu nasuprot kaosu. Njena metoda zagovara zadržavanje samo onih stvari koje nas vesele i koje doista koristimo. Ova metoda je ključ za umirovljenike koji trebaju smanjiti količinu stvari zbog seljenja u prikladniji životni prostor ili samo zbog pročišćavanja nagomilanih stvari u stanu.

Kondo piše: “Ljudi imaju poteškoća maknuti od sebe stvari koje su još uvijek iskoristive (funkcionalna vrijednost), koje sadrže korisne informacije (informacijska vrijednost) i za koje su sentimentalno vezani (emocionalna vrijednost).”

KonMari metoda ima specifičan redoslijed. Ne sprema se po lokaciji, sobu po sobu, nego po kategorijama: odjeća, knjige, papiri, “komono” i sentimentalne stvari. Kad krenete s određenom kategorijom, sve stvari iz te kategorije stavite na stol, krevet ili pod kako biste imali pregled o tome što sve posjedujete.

“Svaku stvar primite u ruke i pitajte se: Veseli li me ova stvar? Ako u sebi osjetite iskru radosti, zadržite je. Ako ne, nemojte je čuvati.”

Ono što nećete zadržati, otpustite sa zahvalnošću za sve ono što ste tim predmetom naučili i što je predstavljao u vašem životu.

Odjeća

Kako biste dobili uvid u količinu odjeće koju posjedujete, izvadite je iz svih ormara po stanu i stavite na jednu hrpu. Svaki komad uzmite u ruke. Ostavite samo onu odjeću koja vam odgovara veličinom i stilom, onu koja vam se sviđa i koju nosite. Sve ostalo, preveliko, premalo, iznošeno i ružno poklonite, donirajte ili reciklirajte.

umirovljenica smeće
Umirovljenica kuću nije očistila 30 godina: "Očajna sam, ne mogu se kretati po kući, ništa ne mogu raditi"

Knjige, papiri, “komono” i sentimentalne stvari

Svrha knjige je da bude pročitana, a ne da sakuplja prašinu. Istina je da knjige koje godinama planirate pročitati, nikad ni nećete, a one koje ste već pročitali, nećete čitati ponovno. Stoga, višak knjiga prodajte ili donirajte knjižnici. Ostavite samo manji broj knjiga koje su vam prirasle srcu i koje volite otvoriti s vremena na vrijeme.

Reciklirajte sve papire, novine i letke ubrzo nakon što ih iskoristite. Sačuvajte samo važne papire i dokumente uredno organizirane u jednom registratoru.

“Komono” je kategorija svih ostalih nekategoriziranih sitnica. Uključuje spremanje elemenata u kuhinji i kupaoni, smočnici, podrumu i garaži. Sa stvarima kao što su mali kućanski uređaji, pisaći i šivaći pribor, (božićne) dekoracije i slično također ćete se suočiti u ovoj kategoriji.

Sentimentalne stvari ostavite za kraj jer se s njima najteže suočiti zbog emocionalne vrijednosti koju nose.

Zdravstveni učinci 

Uredan i organiziran dom prevencija je od pada preko stvari koje nemaju svoje mjesto. Život u kaosu stvara tjeskobno raspoloženje, a nemogućnost pronalaženja stvari doprinosi frustraciji, stresu i osjećaju stida zbog neurednosti. Spremljen dom garantira smanjenje alergena nakupljenih na nekorištenim stvarima punim prašine i dlaka ljubimaca.

Smanjenje nepotrebnih stvari život čini jednostavnijim, a jednom kad završite osjećat ćete se slobodnima, a imat ćete mjesta i za novi kreativni hobi ili tjelovježbu.

Vrijeme je za proljetnu “generalku”! Pospremite dom slijedeći popularnu KonMari metodu koja je zaludila čitav svijet
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap