Umirovljenica kuću nije očistila 30 godina: “Očajna sam, ne mogu se kretati po kući, ništa ne mogu raditi”

Josip Mihaljević
6. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Ako ste ikada gledali emisiju ‘Odred za čistoću’, onda otprilike možete zamisliti kako je izgledao njen dom. Nesretna umirovljenica iz Londona svoju kuću nije očistila 30 godina, a u pomoć je pozvala stručnu ekipu iz serije ‘Pozovi čistače’. Priča ima i objašnjenje, a radi se o psihičkoj bolesti modernog doba koja pogađa između 2 i 5  posto stanovništva…

umirovljenica smeće

Foto: ITV screenshot

Umirovljenica Joyce (68) iz Londona kuću nije očistila kako spada otprilike 30 godina, piše dailymail.co.uk. Zbog toga se požalila da ništa u njoj ne može raditi, a iz očaja je pozvala ekipu emisije ‘Pozovi čistače’ koji rješavaju ekstremno prljave slučajeve poput ovoga.

Joyce se cijelim životom bavila ručnom izradom raznoraznih predmeta: zbog toga joj je kuća puna materijala koje je koristila: boja, kistovi, vuna, pribor za šivanje, raznorazne daske, papiri – većina na izmaku snaga i zrelo da ih se baci u smeće.

Preko 60 kutija smeća

Čistačice su se jedva uspjele probiti kroz hodnik od silnih kutija, vreća, ruksaka i drugih materijala i uspjele su pronaći tek onoliko prostora da njih dvije i umirovljenica Joyce sjednu i kratko porazgovaraju.

“Iskreno, očajna sam. Ne mogu se kretati po kući, ne mogu ništa raditi”, pojadala se umirovljenica Joyce.

No, čim su se čistačice bacile na posao, Joyce je postajala sve tjeskobnija. Sve što su čistačice htjele baciti, ona je rekla kako to nije za bacanje i kako se još može iskoristiti. Ali čemu? U kući joj je bilo čak i lišća, iskorištenih vrećica za čaj i drugih predmeta koje nemaju neku posebnu svrhu.

Nakon devet sati čiščenja, uspjeli su je nagovoriti da izbaci tek jednu punu vreću smeća. Umirovljenici su rekli kako će joj stvari vratiti, ali kako bi očistili kuću, moraju ih prvo iznijeti van ‘na sigurno’ u kombi. Sveukupno su izbacili 60 kutija punih materijala pomiješanog sa raznoraznim smećem.

“Super, sad mi vratite sve te kutije natrag”

Sa stvarima vani, napokon su bili u mogućnosti uglancati čitavo kućanstvo, a onda ih je šokirao zahtjev 68-godišnjakinje. Zatražila je da joj se vrati svih 60 zaplijenjenih kutija koje su krcate beskorisnim stvarima.

Svjesne kako ne mogu ništa učiniti, čistačice su je poslušale i prebacile se na sljedeći projekt.

Što se tu zapravo dogodilo?

Možda ste čuli za taj specifični mentalni poremećaj, a možda i niste – hoardanje. To je službeni naziv za obrazac ponašanja kada osobe ne mogu/ne žele bacati stvari koje im više ne trebaju. Čuvaju ih u svom životnom prostoru, a one se samo gomilaju i gomilaju.

Kao u slučaju kod ove umirovljenice, one na kraju prekriju životni prostor što izaziva probleme u održavanju kućanstva, a kasnije i u samom kretanju u kući. Psihijatri su hoardanje povezali s velikim prijetnjama zdravlju, teškim funkcioniranjem u normalnom životu, ekonomskim teretom i narušavanjem odnosa s rodbinom i prijateljima.

Ljudi koji to rade možda su i svjesni svog iracionalnog ponašanja, ali su toliko privrženi objektima koje čuvaju i emocionalna povezanost s njima je jednostavno jača od razuma koji im govori da te stvari moraju baciti.

Hoardanje je mentalnim poremećajem proglašeno tek prije šest godina, a psihijatri procjenjuju da na jači ili slabiji način utječe na živote od 2 do 5 posto populacije. Bolest modernog svijeta.