Vrbovčani se požalili: Neće svi tamošnji umirovljenici dobiti božićnice, a problem je i ljekarna

Milan Dalmacija
5. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

U Vrbovcu su umirovljenici u teškoj situaciji, zaključak je Gradske organizacije HSU-a nakon sastanka s umirovljeničkim udrugama. Osim isplate božićnica dijelu umirovljenika, HSU gradskoj vlasti zamjera i dijeljenje novca podobnima, ali i činjenicu da u gradu nema dežurne ljekarne.

umirovljenici razgovaraju

umirovljenici razgovaraju | foto: anaterate, pixabay

Hrvatska stranka umirovljenika je uoči Božića održala sastanak s umirovljeničkim udrugama koje djeluju na području Vrbovca. Iz Gradske organizacije jedine parlamentarne umirovljeničke stranke ističu kako su problemi umirovljenika sve veći. Apelirali su i na lokalnu vlast da o tome povede računa pri donošenju proračuna za sljedeću godinu.

Božićnice svima! HSU poslao Vladi novi zahtjev: Traže 100 eura za svakog umirovljenika

– Koordinacija umirovljenika upozorava na sve veći pad standarda umirovljenika i sve veći broj umirovljenika koji ne mogu pokriti troškove osnovnih životnih potreba. Tražimo promjenu socijalne politike s obzirom na veliki broj umirovljenika s niskim mirovinama. Smatramo da je broj osoba kojima se dostavlja hrana puno veći od postojećeg utvrđenog broja. Stanje je zabrinjavajuće.

Umirovljenici smatraju da darovnica za najveći blagdan – Božić, treba biti jednako vrijedan dar za sve umirovljenike, sve kojima se dijeli iz zajedničkih prihoda. Držimo posve neprikladnim zavirivati u “tuđe” novčanike i tražiti dokaze o visini mirovine, jer se radi o jednokratnom prigodnom daru. Radost Božića, radost je svih koji vjeruju, istaknuli su iz HSU-a u priopćenju.

Dodaju kako se gradski novac ne dijeli po zaslugama, što je dovelo do toga da se ne honorira rad civilnih udruga, pa među njima i umirovljeničkih. Loša raspodjela novca dovodi i do drugih problema, koje umirovljenici itekako osjete.

– Vrbovec je i dalje “grad” u kojem u nedjelju i za praznike ni jedna ljekarna nije dežurna. U te dane po lijekove se mora ići u Križevce ili u Zagreb. Ne postoji ni jedan razlog, osobito ne financijski jer noca ima, da se s ljekarnicima ne ugovori model dežurstva, i olakša usluga koja ponekad možda život znači. Pozivamo Gradsko vijeće da razmotri i prihvati iznesene prijedloge kod donošenja proračuna za 2023. godinu, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik GO HSU-a Josip Jambrač.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap