Vožnja za umirovljenike u nekim gradovima besplatna, u drugima ovisi o mirovini…

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Za put iz manjeg grada, naselja ili sela u veće središte građani često moraju izdvojiti više od 50 kuna. Ukoliko idu jednom tjedno, trošak prijevoza iznosi im 200 kuna mjesečno, što je nezanemariv iznos na hrvatske mirovine koje su uglavnom niže od prosječnih 2.500 kuna. Tu je i trošak svakodnevnog gradskog prijevoza. Problem stvara i loša povezanost udaljenih mjesta pa se starije i nemoćne osobe bez automobila ili vozačke dozvole često moraju snalaziti kako znaju, plaćati taksi ili biti ovisni o drugim članovima obitelji, susjedima… Mnoge zemlje uvele su besplatni javni prijevoz za umirovljenike, a tu uslugu nude i neki naši gradovi. Provjerili smo kakve se opcije nude našim starijim građanima diljem Hrvatske.

Foto: Unsplash

Vijest da svi stariji od 50 godina jednom tjedno organiziranim prijevozom besplatno mogu putovati iz Pleternice i njezinih 38 okolnih naselja u Požegu, dočekana je s oduševljenjem. Riječ je o projektu koji je za 2020. godinu financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz 12 mjeseci. Provode ga udruga Humanum i Grad Pleternica. Međutim, slično rješenje treba pronaći i u svim ostalim sredinama gdje starije i nemoćne osobe nemaju novca ili načina kako iz sela ili naselja otići do grada po namirnice, lijekove, doktoru, u upravne službe…

Provjerili smo kakve se opcije besplatnog i povlaštenog javnog prijevoza umirovljenicima nude po hrvatskim gradovima.

Vukovar

Grad Vukovar besplatni gradski prijevoz osigurao je za sve građane starije od 65 godina. Ukoliko žele koristiti tu opciju, trebaju izvaditi potvrdu, temeljem koje Grad plaća kartu Čazmatransu za svakog korisnika. Ranije su se umirovljenici vozili za 40 kuna mjesečno pa je ovaj prijevoznik od grada tražio da im naplati duplo skuplju kartu jer se- previše voze.

Slavonski Brod

Slavonski brod također nudi uslugu besplatnog gradskog prijevoza umirovljenicima, ženama starijima od 60 godina i muškarcima iznad 65. Uvjet je da im mirovina ne prelazi 2.500 kuna.

Zagreb

Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđeno je da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, te osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.

Zadar

Pravo na besplatni javni gradski prijevoz imaju osobe starije od 65 godina koje ne ostvaraju pravo na mirovinu te umirovljenici čija mjesečna mirovina ne prelazi iznos od 2.750 kuna.

Rijeka

Građanima starijima od 65 godina koji imaju osobne mjesečne prihode niže od 2.000 kuna Rijeka osigurava besplatan javni prijevoz, a za ostale starije od 65 je cijena karte određena u četiri kategorije ovisno o visini primanja.

Dubrovnik

Dubrovnik u sklopu mjera svog socijalnog programa ima besplatni javni prijevoz za sve osobe od 65 i više godina. Umirovljenici do 65 godina sa zaštitnim dodatkom i umirovljenici s mirovinom manjom od 1.800 kuna, ostvaruju pravo na subvenciju javnog prijevoza uz participaciju od 10 kuna, a umirovljenici izvan naselja Dubrovnik i Mokošica uz participaciju od 30 kuna.

Umirovljenici do 65 godina s mirovinom od 1.801 do 2.000 kuna ostvaruju pravo na
djelomičnu subvenciju javnog prijevoza uz osobnu participaciju u iznosu od 35 kuna, a
umirovljenici izvan naselja Dubrovnik i Mokošica uz participaciju od 50 kuna.

Osijek

Osječki umirovljenici na raspolaganju imaju kartice s kojima se mogu voziti jeftinije tramvajem u prvoj zoni. Ako su im primanja mana od 1.000 kuna, karticu će platiti samo 20 kuna, do 2.000 kuna primanja kartica je 40 kuna, 60 kuna do 3.000 kuna, a do 4.000 kuna 800 kuna te 100 kuna za veća primanja. Za javni prijevoz iz okolnih naselja trebaju izdvojiti po 10 kuna više.

Split

Umirovljenici, kao i nezaposleni, mogu se voziti s mjesečno karticom u vrijednosti 143, 200, 240 i 280 kuna u četiri gradske i prigradske zone, ovisno o udaljenosti.

Sisak

Osobe starije od 65 godina bez prihoda, korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za pomoć i njegu kao i osobnu invalidninu u Sisku imaju pravo na 40 besplatnih vožnji tijekom mjeseca u jednom smjeru. Ostali umirovljenici mogu se voziti po cijeni od tri kune za kartu.

Solin

KOMENTAR Zašto bi se umirovljenici trebali moći besplatno voziti Hrvatskom?

Grad Solin odlučio se za subvenciju, ovisno o visini mirovine. Godišnju kartu 100 kuna platit će umirovljenici s mirovinom do 1.000 kuna. To znači da se voziti mogu za osam kuna mjesečno, odnosno oko 27 lipa dnevno. Oni s mjesečnim prihodima do 1.500 kuna uplatiti trebaju 150 kuna godišnje, a čak 400 kuna stariji s primanjima do 2.000 kuna. Njima vožnja ispade po cijeni od jedne kune dnevno. S primanjima do 2.500 kuna uplata je 500 kuna, do 3.000 kuna 700 kuna, do 3.500 kuna mjesečnih prihoda za javni prijevoz uplatiti treba 800 kuna godišnje, do 4.000 kuna čak 1.100 kuna te za primanja iznad toga iznosa umirovljenici plaćaju 1.600 kuna godišnje, što je 192 kune mjesečno, odnosno oko šest kuna dnevno.

Varaždinska županija

Svi umirovljenici iz Varaždinske županije, osim varaždinskih, imaju pravo na 12 besplatnih vožnji autobusima u smjeru u kojem žele, odnosno na šest povratnih karata. Za sve daljnje vožnje umirovljenici karte moraju kupovati, no pritom imaju 40 posto popusta.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje žive na otoku imaju pravo na jedno besplatno povratno putovanje dnevno Jadrolinijom. Sa 50 posto popusta građani stariji od 60 godina mogu se voziti Hrvatskom željeznicom, ali prije toga moraju izraditi godišnju pametnu karticu koja košta 50 kuna.

Za razliku od Hrvatske, susjedne Mađarska i Slovenija odlučile su umirovljenicima diljem zemlje osigurati da putuju besplatno. Slična praksa postoji i u pojedinim dijelovima još nekih razvijenijih zemalja.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap