Starijima od 50 godina osigurali besplatni prijevoz iz naselja u grad

Jasmina Grgurić
14. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Mobilnost u naseljima izvan grada starijim osobama predstavlja jedan od najvećih tereta svakodnevnice. Godine, bolest, samoća, slaba mreža javnog prijevoza, udaljeni članovi obitelji ili lošije imovinsko stanje samo su neki od razloga. Umirovljenici stoga često nemaju kako otići doktoru, po lijekove ili u nabavku. Kako riješiti taj problem osmislila je jedna udruga u suradnji s gradom u Slavoniji.

Ilustracija (foto: J. Grgurić)

U projekt se uključi i prijevoz naruči!” naziv je iza kojeg se krije vrlo važna usluga besplatnog prijevoza za osobe starije životne dobi s područja grada Pleternice i svih 38 okolnih naselja. Iza hvalevrijednog projekta stoji udruga Humanum koja je omogućila svim građanima starijim od 50 godina da jednom tjedno obave sve što im je potrebno izvan svoga doma, a da pritom ne moraju brinuti kako će se dovesti i koliko će to platiti.

Usluga prijevoza obuhvaća dolazak po korisnike prema dogovorenom rasporedu i u dogovorenom terminu te prijevoz iz Pleternice i okolnih naselja do odredišta u gradu Požegi. To su prvenstveno posjeti liječniku, nabavka namirnica i lijekova, odlazak u određene institucije kako bi ostvarili svoja prava i drugo ovisno o potrebama korisnika, nakon čega slijedi povratak do mjesta boravišta. Vozit će dva kombi vozila ukupnog kapaciteta 16 osoba, piše Požega.eu.

Zbog usklađivanja mirovina skuplja i mjesečna karta za javni prijevoz!

Gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić smatra kako ovakav projekt u 2020. godini rješava jedan od ključnih problema njihovih starijih sugrađana, koji često moraju u Požegu iz jednog od 38 disperziranih naselja.

Iz udruge Humanum pojasnili su kako će prijevoz biti organiziran svakog utorka od 8 sati, a vrijeme i mjesto povratka vozač i korisnici dogovaraju zajednički ovisno o potrebama korisnika i dogovoru sa vozačem. Riječ je o projektu koji je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz 12 mjeseci.

Iz pleterničke Matice umirovljenika pozdravili su projekt kako bi njihovi stariji članovi, uglavnom iz samačkih kućanstava bez vlastitog prijevoza, sada mogli obaviti najosnovnije stvari, što je za njih – velika stvar.

Starijima od 50 godina osigurali besplatni prijevoz iz naselja u grad
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap