KOMENTAR Zašto bi se umirovljenici trebali moći besplatno voziti Hrvatskom?

Jasmina Grgurić Zanze
9. studenoga 2019.
Kolumne
A- A+

Umirovljenici u Hrvatskoj očito bolje žive nego njihovi vršnjaci u Sloveniji ili Mađarskoj. Tamošnje vlade zaključile su da se oni trebaju posve besplatno voziti diljem zemlje. Ne treba biti doktor sociologije da bismo shvatili razloge za takvu mjeru. No, ono što je logično političarima susjednih zemalja, nije logično i našima. Dva su vrlo jednostavna razloga zašto bismo se trebali povesti za njihovim primjerom.

Foto: Unsplash

Čak dvije susjedne zemlje umirovljenicima nude potpuno besplatnu vožnju javnim prijevozom po cijeloj zemlji. Slovenski parlament jednoglasno je donio takvu odluku prošli tjedan. Tako će naši vršnjaci iz susjedstva, s dvostruko boljim životnim standardom (i mirovinama), od iduće godine značajno uštedjeti na troškovima putovanja. Mjera se odnosi na sve umirovljenike i osobe starije od 65 godina.

Slovenska ministrica za infrastrukturu, Alenka Bratušek rekla je kako se radi o tome da su umirovljenici zbog niskih primanja deprivilegirana društvena skupina. Međutim, ne radi se samo o socijalnom aspektu. Naglasila je da će, osim uštede, oni biti mobilniji, a otišla je i korak dalje. Time će se, nastavlja, više koristiti javni prijevoz Slovenije, što će smanjiti ugljični “otisak” Slovenije.

Njihovi su penzići deprivilegirani, ali naši nisu?

Ne možemo se ovdje ne zaustaviti i ne zapitati se slijedeće: Kada smo išta od navedenog u izjavama slovenske ministrice, nekadašnje premijerke, mogli čuti od naših političara? Dok Slovenci smatraju da su njihovi umirovljenici deprivilegirani, u Hrvatskoj slušamo o starcima kao društvenom balastu, jer svoje mirovine “nisu zaradili”. Zar našim  starijim građanima ne treba i ušteda i mobilnost?

Umirovljenici iz susjedne zemlje dobili besplatan javni prijevoz!

Slovenija nije jedina zemlja s ovakvom mjerom. Isto je lani učinila i Mađarska. Da bi stvar bila bolja, Mađari su besplatno putovanje čitavom zemljom omogućili ne samo svojim građanima starijima od 65 godina, nego i onima iz čitave Europske unije te Švicarske. Tako recimo jedan umirovljenik iz Hrvatske može vozeći se besplatno vlakom, autobusom, tramvajem, trolejbusom ili metroom obilaziti znamenitosti Budimpešte i Pečuha, ali ne i Lijepe naše.

Mađarska i Slovenija nisu nikakvi izuzeci. Tako recimo Slovačka ima besplatni prijevoz željeznicom za starije od 62 godine, dok francuska općina Dunkirk nudi besplatni gradski prijevoz svim građanima.

Primjera je još mnogo, ali za nas je glavno pitanje što čekaju naši političari? Oni očito smatraju da 1,24 milijuna umirovljenika s prosječnom  mirovinom od 2.500 kuna može plaćati putovanje. Ono što im se nudi, tek su popusti, ali to je daleko od povlastice.

Umirovljenici nisu pijavice, nego potrošači

Nameću se stoga dva glavna razloga zašto bi se umirovljenici i u Hrvatskoj trebali voziti besplatno. Prvi je svakako siromaštvo. Većina umirovljenika od mirovine teško može izdvojiti 200 kuna za povratnu kartu u nekoliko stotina kilometara udaljeni grad. Na taj način ograničena im je mobilnost, što pojačava društvenu izolaciju. Naime, mnogi imaju rodbinu na drugom kraju zemlje koju bi voljeli posjetiti, za što imaju vremena, ali nemaju novca kako bi si pokrili putni trošak.

Ako ste pomislili da bi time naši stari samo dodatno pali na teret državnog proračuna i društva, dobrim dijelom ste se prevarili. Naime, profitirali bi i umirovljenici s većim mirovinama koji bi besplatnim prijevozom puno češće išli na jednodnevne ili vikend izlete. Kako ne bi plaćali kartu, više bi im ostajalo za potrošnju čime bi poticali hrvatsko gospodarstvo. Profitirala bi kroz porez, dakle, i država.

Uostalom, svaka mobilnost uključuje potrošnju, makar to bila samo kava u kafiću, gablec u restoranu, karta za posjet muzeju ili kupnja suvenira. Za cijenu dvije povratne karte mogu se platiti dva noćenja u apartmanu za vrijeme turističke sezone. Tako bi umjesto tisuću kuna za smještaj i prijevoz umirovljenički par za vikend posjet Jadranu izdvojio samo 500 kuna za smještaj.

Umirovljenike se često gleda kao na neke pijavice zakačene za državni proračun, a uopće se ne razmišlja da je riječ o više od milijun potrošača.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap