Vožnja HŽ-om za starije od 60. godina i umirovljenike košta upola manje

Jasmina Grgurić Zanze
20. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Ako imate više od 60 godina ili ste umirovljenik, Hrvatskim željeznicama unutar granica Lijepe naše možete putovati po čak dvostruko nižim cijenama. No, kako biste kupili kartu s popustom od 50 posto, neće vam biti dovoljna samo osobna iskaznica. Naime, lani uvedene pametne kartice zahtijevaju birokratsku proceduru koja će vas i koštati.

Putovanje do Rijeke traje tri i pol sata i za starije košta 59 kuna Foto: Pixabay

Putovanja vlakom sve više spadaju u neku romantičnu priču iz davnina, pogotovo ako željeznički sustav jedne zemlje nema najmoderniju infrastrukturu i brze vlakove. Dakle, slobodno možemo reći – u Hrvatskoj. No, vožnja tračnicama, složit će se mnogi, jedno je od najljepših i najudobnijih načina putovanja. Za umirovljenike i starije osobe u Mađarskoj potpuno je besplatno, dok je kod nas karta dvostruko jeftinija od pune cijene.

Umirovljenici i osobe starije od 60 godina tako vlakom od Zagreba do Splita mogu putovati najmanje šest sati za 104 kune u jednom smjeru, dok će za prvi razred karta koštati skoro 50 kuna više. Do Osijeka mogu stići za manje od pet sati i 69 kuna, odnosno 102 kune u prvom razredu. Najpovoljnije i najbrže vozit ćete se do Rijeke, dakle za svega 59 kuna, odnosno 86 kuna te više od tri sata. Takve cijene rezultat su popusta od 50 posto koji vrijedi za umirovljenike i sve osobe starije od 60 godina. Povlastica se odnosi na neograničen broj jednosmjernih ili dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. razredu svih vrsta vlakova, ali samo unutar naših granica.

Predaja zahtjeva i izrada profila

Za razliku od mađarske prakse koja je besplatni prijevoz proširila na sve starije državljane zemalja Europske unije, HŽ-ov popust mogu koristiti samo oni hrvatski sa stalnim prebivalištem u Hrvatskoj. Isto tako, dok je umirovljenicima u Mađarskoj dovoljno tek pokazati osobnu iskaznicu i voziti se besplatno svim vrstama javnog prijevoza, u Hrvatskoj je za ostvarenje popusta potrebno izraditi pametnu karticu. Izrada profila plaća se 50 kuna godišnje, što umirovljenicima koji putuju primjerice jednom godišnje i nije toliko isplativo. Tako ih s cijenom izrade kartice putovanje do Rijeke košta gotovo jednako kao i ostale. Tu je i nezaobilazna birokratska procedura koju je potrebno proći, što starijim osobama nije uvijek praktično.

Stariji od 65: Mađarsku možete obići svim vrstama javnog prijevoza - besplatno

Naime, rok za izradu pametne kartice, koju je HŽ lani uveo na 15 većih kolodvora u Hrvatskoj, traje sedam dana od predaje zahtjeva. Kartica se podiže na blagajni na kojoj je zahtjev predan. U praksi, to bi značilo da se na put ne možete odlučiti spontano od danas do sutra ukoliko želite popust, već ga morate planirati ranije. Isto tako, ako ste iz manjeg mjesta, zbog izrade i podizanja kartice dvaput morate putovati u veći grad, što stvara dodatne troškove. Također, morate ispuniti i zahtjev, a prije toga “skoknuti” do fotografa i platiti izradu slike koju trebate priložiti. Trebat će vam i osobna iskaznica, a što bi birokracija bila bez dokumentacije pa će vam tako još trebati i potvrda HZMO-a o primanju mirovine ukoliko ste mlađi od 60 godina. U suprotnom, dovoljna je samo osobna iskaznica.

Fotografija, 50 kuna, osobna, potvrda…

Postavlja se pitanje čemu izrada pametne kartice koja je nastala isključivo temeljem osobne iskaznice, odnosno zašto se popust ne može ostvariti pri kupnji karte na blagajni uz jednostavno predočenje osobne ili potvrde HZMO-a. Apsurd je i u tome što ćete, u slučaju kontrole u vlaku, uz kupljenu kartu i pametnu karticu morati pokazati i osobnu iskaznicu ili potvrdu o primanju mirovine.

Dobra stvar je što zahtjev možete preuzeti na internetskim stranicama HŽ-a gdje se i nalaze ove detalje upute. One će vam uštedjeti dodatna „šetanja“ ukoliko ste došli na kolodvor, a niste ponijeli sve što vam je potrebno pa birokraciju možete, ako ništa drugo, ublažiti dobrom pripremom. Dakle, za izradu pametne kartice s kojom ćete ostvariti popust od 50 posto na sva putovanja vlakom pripremite 50 kuna, fotografiju i osobnu iskaznicu te potvrdu o primanju mirovine ako ste mlađi od 60 godina.

Inače, popust je prijašnjih godina iznosio svega 30 posto, a za njegovo povećanje zaslužno je zalaganje umirovljeničkih udruga, za što je pak državna tvrtka ipak našla sluha. Tako je 2015. na inicijativu Matice umirovljenika popust od 50 posto vrijedio samo u ljetnim mjesecima, nakon čega je proširen na čitavu godinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap