Vodstvo HRT-a traži podizanje TV pretplate: ‘Plaće su nam ionako ispod državnog prosjeka’

Milan Dalmacija
22. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Programsko vijeće HRT-a je zatražilo promjenu zakonskih propisa koja bi omogućila povećanje TV pretplate. Iako je javna televizija lani poslovala s dobitkom, nakon prestanka epidemioloških restrikcija krenuli su u pojačanu proizvodnju sadržaja, a plaće su ispod prosjeka, zbog čega bi moglo doći do probijanja financijskih planova, poručio je ravnatelj HRT-a, Robert Šveb, a s njime su se složili i članovi vijeća.

hrt prisavlje

Foto: Youtube screenshot

Vodstvo Hrvatske radiotelevizije zatražit će promjenu zakonskih propisa koji bi omogućili povećanje TV pretplate. Ovaj izdatak već 10 godina građane košta 80 kuna mjesečno. Članovi Programskog vijeća HRT-a dali su podršku argumentima glavnog ravnatelja Roberta Šveba, piše Novi list.

Ipak, o tome neće odlučivati Programsko vijeće, već zastupnici u Hrvatskom saboru. Ravnateljevo obrazloženje Izvješća o financijskom poslovanju za 2021. godinu im na “prvu loptu” ne bi dalo za pravo podizati pretplatu.

– Usprkos teškom periodu HRT je uspio održati stabilnost prihoda od pristojbe kao temeljnog izvora financiranja javne djelatnosti HRT-a, a koja je zadržana već desetu godinu za redom na visini od 80 kuna. Likvidnost HRT-a tijekom 2021. godine nije narušena, a svoje obaveze HRT redovito podmiruje, rekao je Šveb komentiravši poslovne knjige koje pokazuju 27,5 milijuna kuna dobiti.

Pretplatom se ne financira samo HRT

No, potom se dotaknuo planova za ovu godinu te na stol stavio nekoliko gorućih problema unutar kuće. Osim generalnog pada povjerenja u javne institucije, pa tako i u medije, plaće zaposlenika HRT-a nisu na adekvatnoj razini.

hrt prisavlje
Na pomolu skuplja pristojba? S HRT-a poručuju da cijene nisu dizali od 2010. godine

– Dolaskom novog tima i prestankom ograničenja vezanih uz pandemiju maksimalno smo se potrudili pokrenuti proizvodnju na svim mogućim razinama. Krenula je nova shema, mislim da možemo biti ponosni na unapređenja, ali rezultat u financijskom smislu neće više biti tako pozitivan kako je bio prethodnih godina. Godine pred nama donose nove izazove, poskupljenja, inflaciju, a plaće na HRT-u su ionako ispod državnog prosjeka. S razinom pristojbe koju imamo ostat ćemo u istim gabaritima financijskog plana što znači da će u budućnosti biti velik problem financirati i program i ostale stvari. Pred nama je period kad moramo tražiti nova zakonska rješenja i pronaći interne snage da kapacitete koje imamo iskoristimo na bolji i efikasniji način s naglaskom na kvalitetu programa, poručio je Šveb.

S time su se složili i članovi Programskog vijeća. Vlaho Bogišić je istaknuo da se TV pretplatom ne financira samo rad HRT-a, već i brojne druge stvari, poput kinematografije i pluralizma medija.

– Bez rebalansa pretplate predviđam da će biti jako teško održavati sustav, osim bitnom komercijalizacijom. HRT se neće moći održati bez povećanja pristojbe. Potrebno je objasniti ljudima gdje taj novac od pristojbe ide, objasniti koliki je tu dio kolača naše kuće i taj dio kolača značajno podići, istaknuo je Bogišić.

Plaće manje od konobarskih?

Dean Šoša se osvrnuo na tezu o ispodprosječnim plaćama zaposlenika. Pritom je spomenuo propuste prošlih uprava. Unatoč tome, smatra da će biti teško samo tako podići pretplatu.

– Prošla uprava je propustila u godinama pozitivnih ekonomskih tokova podići plaće djelatnicima HRT-a barem do razina nekakvih NKV konobara, ako ne i šefova sala u manjim mjestima na Jadranu. To je strašna stvar koja je napravljena i koju idućih pet menadžmenta neće ispraviti, pogotovo što je izgubljena i relevantnost zbog čega smo u poziciji da se bojimo mi njih a ne oni nas. Zbog toga će vjerojatno biti strašno teško i nemoguće podići ikada pretplatu i provesti neko ozbiljno restrukturiranje, zaključio je Šoša.

Unatoč zahtjevima vrhuške HRT-a, pitanje je hoće li Sabor amenovati podizanje jednog nameta u razdoblju kada je gotovo sve poskupjelo. No, možda će se to i dogoditi, jer su izbori – tek 2024.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap