Na pomolu skuplja pristojba? S HRT-a poručuju da cijene nisu dizali od 2010. godine

Josip Mihaljević
25. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Hoće li se skupljim režijskim troškovima pridružiti i poskupljenje onoga koje preko godinu dana iznosi ravno 80 kuna? Da, ponovno se u javnosti priča o poskupljenju HRT-ove mjesečne pristojbe.

hrt prisavlje

Foto: Youtube screenshot

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac, gostujući na HTV-u, danas je kazao kako se uz opće povećanje troškova života može razmotriti i skuplji iznos RTV pristojbe koja od 2010. godine iznosi ravno 80 kuna.

“Nije da se planira, ali definitivno, od 2010. godine nije došlo do korekcije, imamo inflatorna kretanja i definitivno je da će se u nekoj budućnosti morati korigirati visina pristojbe”, kazao je Popovac.

HRT-ova emisija ‘Studio 4’ danas je imala posebnu emisiju na temu provođenja HRT-ovog programa na kojem je bilo riječi i gdje točno odlazi novac od pristojbe. Od 80 prikupljenih kuna, 37 ih odlazi na proizvodnju programa, a ostalo su obaveze i porezi. Godišnje prikupe 1,26 milijardi kuna pristojbe.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb napomenuo je kako pristojba nije rasla od 2010. godine, iako je ona u Zakonu o HRT-u definirana određenim postotkom prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Plaće su od tada do danas relativno pristojno narasle, a pristojba se nije mijenjala.

U članku 35. Zakona o HRT-u definirano je da mjesečna pristojba ne može biti veća od 1,5 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj isplaćene u prošloj godini. Budući da je prosječna plaća u prosincu 2021. godine iznosila 7.280 kuna, to bi značilo da nova pristojba, kada i ako bi se uvodila, može iznositi čak 109 kuna.

Hrelja: Ja ostajem kod svojih principa

hrt prisavlje
HSU: Većina umirovljenika treba plaćati 50% RTV pristojbe, a najsiromašniji niti kune!

Pitali smo predstavnike umirovljenika, Silvana Hrelju (HSU) i Jasnu A. Petrović (Sindikat umirovljenika Hrvatske) kako bi se poskupljenje odrazilo na umirovljenike. Hrelja nas podsjeća da je duboko u saborskoj proceduri i njegov prijedlog izmjena Zakona o HRT-u.

“Ja ću kod svojih principa koje sam kazao tim prijedlogom zakona ostati. Ukratko, kada bi se mijenjao Zakon o HRT-u, ja bih opet tražio da se pretplata umanji za 50 posto onima koji po članu kućanstva imaju manje od 2.065 kuna mjesečno, odnosno, samcima ako su im prihodi 2.582 kune. S druge strane, također predlažem da oni s najmanjim mirovinama, recimo do 1.500 kuna, uopće ne plaćaju pretplatu”, poručio je Hrelja.

Dodaje kako je znakovito da je taj prijedlog zakona već jako dugo vremena u saborskoj proceduri. Ne samo da nije došao na dnevni red u saboru, nego ni Vlada nije o njemu dala mišljenje.

Petrović: Zašto umirovljenici plaćaju pretplatu kao da su im prihodi jednaki prosječnoj plaći?

Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika pita se tko to želi dotući moral hrvatskim umirovljenicima, koji su već sada isključeni iz društvenog života.

Željko Šemper
Šemper opleo po HRT-u zbog izjave da bi pristojba trebala porasti na 96 kuna!

“Zašto bi ih netko većim računima gurao izvan sustava javnog medijskog servisa? Oni se, između ostalog, na HRT-u mogu informirati o svojim pravima”, poručuje Petrović.

A što se tiče cijene, glavešinama HRT-a predlaže revolucionarnu ideju. Budući da je pristojba definirana kao postotak prosječne plaće, zalaže se za to neka umirovljenici plaćaju postotak svojih mirovina.

“Tako bi umjesto 80 kuna umirovljenici s prosječnim mirovinama plaćali dvostruko manji iznos. A onda neka se vodstvo na Prisavlju pita kako to da su im gledatelji tankih džepova. Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao je ispod 36 posto, a umirovljenici  svejedno plaćaju puni iznos pretplate kao da su im prihodi jednaki prosječnoj plaći. To nema smisla”, zaključuje Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap