Suđenje za šestero izgorjelih u domu: “Bili su mršavi, mislila sam ih baciti na livadu”

Jasmina Grgurić Zanze
14. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Više od godinu dana prošlo je od stravične, nezapamćene tragedije u obiteljskom domu Adraševac, gdje je u siječnju 2020. godine šestero starijih i nepokretnih korisnika u požaru izgubilo život. Ostavljeni su sami, u izdvojenom, ilegalnom objektu, 700 metara udaljenoj preuređenoj šupi, gdje se tijekom noći zapalio neispravni kalorifer. Ugušeni dimom, izgorjeli u plamenu, nemoćni pomaknuti se dok gore, zbog čega se sudi vlasnici Gabrijeli Čičković.

pozar

Ilegalni objekt u kojemu je izgorjelo šestero starijih i nepokretnih osoba (Foto: Snimak zaslona)

Njegovateljica Zdenka Putak radila je te kobne noći 11. siječnja 2020. godine kada je vatra progutala šestero starijih i nepokretnih korisnika obiteljskog doma “Zelena oaza” u zagorskom Andraševcu. Oni nisu bili smješteni u domu, nego u izdvojenom, na stotine metara udaljenom ilegalnom objektu, preuređenoj šupi. Na suđenju vlasnici Gabrijeli Čičković svjedočila je o okolnostima stravične tragedije.

Nemoćne ljude ostavljali noću uz grijalice

“Ja sam tu noć delala kao njegovateljica, a kako smjena traje 12 sati moraš se dobro organizirati da sve stigneš napraviti.  U prvoj zgradi je bio 21 korisnik, a u manjoj kući njih šest. Svaka dva i pol sata sam išla tamo okretati osobu koja je imala 104 godine i imala je neke ranice. Zadnji put sam te noći tamo bila oko 4 sata, a u glavnu  kuću sam se vratila malo prije 5. Kojih desetak minuta kasnije sam vidjela da ide dim iz male kuće. Zvala sam vatrogasce i šeficu, a dok sam došla dolje, već je i susjed bio tamo. Ti korisnici su bili mršavi pa sam mislila da ih mogu iznijeti, baciti na livadu, spasiti. No kada sam otvorila vrata, odbacilo me nekih pet, šest metara” – kazala je Zdenka Putak.

Suđenje vlasnici koja niječe krivnju započelo je u veljači na zagrebačkom Županijskom sudu, a koje je ovih dana nastavljeno saslušanjem svjedoka, piše Večernji list.

Putak je noćne smjene radila sama na 27 korisnika koji su bili smješteni na više udaljenih, što legalnih, a što ilegalnih lokacija. Požar je uzrokovala neispravna grijalica, kalorifer koji je bio smješten između zida i kreveta. Upravo su grijalice predstavljale trajnu opasnost za korisnike, što se na kraju i obistinilo.

Nepokretne osobe ostavili bez nadzora

Njezina kolegica Marija Landripet kazala je kako je Gabrijela Čičković željela uvesti centralno grijanje, no da njezin suprug navodno nije bio za to. Kazala je i da joj nije bilo ugodno raditi uz tolike grijalice.

pozar
Počelo suđenje vlasnici ilegalnog doma iz Andraševca: Naravno, ne smatra se krivom

Vlasnica doma je, naime, imala dozvolu za smještaj 13 korisnika na vlastitoj adresi od 2013. godine. No, kasnije je djelatnost bez dozvole proširila na drugu adresu i pomoćni objekt, spremište izgrađeno od drveta i cigle, gdje je smjestila šestero starijih, teško pokretnih i nepokretnih korisnika. Riječ je bila o ljudima u dobi od 69 do 104 godine koji su, tvrdi tužiteljstvo, bili potpuno ovisni o tuđoj pomoći te im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. No, u 700 metara udaljenom objektu od onog jedinog legalnog, oni nisu imali potrebnu 24-satnu skrb.

Tužiteljstvo vlasnici stavlja na teret da je bila potpuno svjesna te činjenice te da je izostanak nadzora nad teško pokretnim i nepokretnim ljudima doveo u opasnost njihove živote. Kako nepokretna, nemoćna osoba može ustati iz kreveta i otići od požara? Gledati kako goriš, gušiti se, a ne moći se pomaknuti.

Upravo zato što nije bilo njegovateljice, požar se proširio, a nemoćni su se ljudi ugušili ugljičnim monoksidom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap