Vlada sprema novi paket mjera pomoći građanima: Jedna je mjera gotovo sigurna, ostale se još razmatraju

Milan Dalmacija
10. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Iako je Vlada najavila novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu u krizi, zasad se jako malo zna o konkretnim mjerama. Jasno je samo kako bi PDV na plin, grijanje na toplinske stanice, ogrjevno drvo, pelete i sječku trebao ostati na pet posto. Ministar financija Marko Primorac kratko je spomenuo i naknade najsiromašnijima, dodavši da bi one mogle biti isplaćene u svibnju.

Ilustracija Foto: Pixabay

Vlada je najavila kako će donijeti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu sljedećeg tjedna. Vrlo vjerojatno će biti riječ o nastavku nekih mjera koje su već na snazi i donošenju novih, s ciljem ublažavanja inflacije nastale poremećajima u globalnoj ekonomiji. Podsjetimo, posljednji paket mjera Vlada je donijela početkom rujna prošle godine.

Tim mjerama isplaćena su dva dodatka umirovljenicima s mirovinama do 578,67 eura, a krajem godine odlučeno je kako bi ovih dana trebao biti isplaćen i treći dodatak. Povećan je obuhvat korisnika naknade za plaćanje energenata, podignuta je najniža mirovina za tri posto, ograničene su cijene prehrambenih proizvoda te su uvedene posebne tarife za potrošnju električne energije, a snižen je i PDV na plin, grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječku, o čemu više možete čitati ovdje.

PDV na plin i ogrjev ostaje niži

Upravo potonja mjera jedina je potvrđena u novom paketu pomoći. Ministar financija Marko Primorac predložio je izmjene Zakona o PDV-u kojima će biti zadržana stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica te ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke i nakon 31. ožujka ove godine. Snižavanje PDV-a odnosilo bi se i na naknade za isporuku, a trebalo bi vrijediti do 31. ožujka 2024. godine.

Umirovljenički predstavnici pohvalili paket mjera: Ipak, on neće biti dovoljan za sve

– Ovim produljenjem zadržat će se dosadašnja razina poreznog rasterećenja, s obzirom na okolnosti koje su još uvijek izazovne. Ublažit će se utjecaj porezne stope prije svega na cijene, čime će se spriječiti udar na standard građana i negativne posljedice za gospodarstvo u cjelini, rekao je ministar financija Marko Primorac, prenosi HRT.

Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u poslan je u hitnu saborsku proceduru, kako bi mjere zaista počele vrijediti od 1. travnja. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) već je poslala u javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, iz kojega je jasno da će cijenu plina praktički određivati Vlada.

Trenutna cijena plina je 41 euro po megavatsatu, a jasno je da, ako vlada želi produljiti trajanje mjere vezane uz PDV na plin, da bi cijena plina određena na slobodnom tržištu bila znatno veća. Neki spominju čak i 130 eura po megavatsatu, piše HRT.

Moguće su i naknade siromašnima

Ministar Primorac je u srijedu, prije nego što su izmjene Zakona o PDV-u uopće došle na stol Vlade, pojasnio kako su u fokusu, osim plina i ogrjeva, električna energija i isplata potpora kućanstvima s najnižim dohotcima. Istaknuo je da bi isplate potpora za energente mogle uslijediti u svibnju.

Kako piše HRT, naglasio je da ograničenje PDV-a sigurno neće obuhvaćati širok asortiman proizvoda i usluga, jer se pokazalo da cijene zbog toga nisu pale. Kratko se osvrnuo i na ograničavanje cijena proizvoda istaknuvši da te mjere brusi njegov kolega, ministar gospodarstva Davor Filipović. On, pak, zasad nije ništa otkrio.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap