Vlada produljila obustavu ovrha nad mirovinama, evo do kada

Josip Mihaljević
3. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Kada je koronakriza počela, jedna od prvih mjera Vlade bila je privremena obustava ovrha. U tom su paketu “zaboravili” na ovrhe nad mirovinama, pa su ih naknadno dodali krajem travnja. Većina od 21 tisuće umirovljenika koji nemaju ovrhu prodisali su u svibnju, lipnju i srpnju, a Vlada je produžila mjeru sve do sredine listopada.

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj živi oko 21 tisuća umirovljenika čija je mirovina pod ovrhom. Vlada je u koronakrizi donijela Zakon o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, a umirovljenici su u svibnju, lipnju i srpnju mogli podići cijele svoje mirovine. Onaj dio mirovine koji je pod ovrhom isplaćen im je na glavni račun.

U samom zakonu, što se tiče trajanja mjera, predviđen je rok od tri mjeseca (svibanj, lipanj, srpanj), ali je dodana mogućnost da se odlukom Vlade RH može produžiti za još tri mjeseca.

Vlada je to učinila sredinom srpnja, a umirovljenici će bez ovrha biti sve do 18. listopada 2020. godine.

Umirovljenici "prodisali" bez ovrha: "Inače dobije samo 170 kuna od 5.000 kuna mirovine!"

“Podsjećamo da je cilj ovog zakona da zaustavimo ovršne postupke u vrijeme trajanja ovih posebnih okolnosti. Sudovi u ovom razdoblju nisu postupali u ovršnim predmetima te javni bilježnici također nisu postupali u ovršnim predmetima i nije dolazilo do izdavanja rješenja o ovrhama na temelju vjerodostojne isprave (…)

Ovaj zakon počiva na preporukama koje su se do sada provodile te koje su do sada dale rezultate”, objavljeno je na stranicama Ministarstva pravosuđa.

Dodatna tri mjeseca bez ovrha tražio je i Sindikat umirovljenika, a ministar financija Zdravko Marić je najavio je u lipnju kako će se zakon donijeti na vrijeme. U prvom “valu” bez ovrha javilo nam se nekoliko umirovljenika koji su po prvi puta mogli podići svoje cijele mirovine. Više o tomu možete pročitati ovdje.

“Što se tiče mjere zaustavljanja ovrha, ja ću sljedeća tri mjeseca moći vidjeti svoju cijelu mirovinu. Makar da i to doživim! Ali kad mjera prođe, ovrhe se nastavljaju i opet sam tamo gdje sam bila na početku. Svakodnevno, iz dana u dan, razmišljam što ću, kako ću, gdje ću. Radiš 30 godina i onda završiš kao sirotinja”, komentirala je tada jedna umirovljenica.

 

Vlada produljila obustavu ovrha nad mirovinama, evo do kada
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap