Hoće li Vlada poslušati? Sindikat umirovljenika traži dodatna tri mjeseca bez ovrha nad mirovinama

Josip Mihaljević
16. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske jučer je od Vlade službeno zatražio da se mjera o moratoriju nad ovrhama mirovina produlji za dodatna tri mjeseca. Predviđeno trajanje mjere je tri mjeseca, ali u samom zakonu piše da Vlada može odlučiti produljiti mjeru na još tri mjeseca. Hoće li to napraviti?

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Sindikat umirovljenika ponovno je pisao Vladi, a ovoga puta traže da se moratorij ovrha nad mirovinama produlji za dodatna tri mjeseca, kako je i sam zakon predvidio. Izrazili su zadovoljstvo s donošenjem mjere na tri mjeseca, ali traže da se ona produlji na još tri mjeseca.

“Člankom 8. stavkom 1. istog zakona je propisano da se trajanje posebnih okolnosti u smislu ovoga Zakona utvrđuje od dana stupanja na snagu ovoga Zakona (1. svibnja 2020.) do isteka roka od tri mjeseca nakon njegova stupanja na snagu uz predviđenu mogućnost u stavku 2. članka 8. da se mjera može odlukom Vlade Republike Hrvatske produžiti za tri mjeseca”, stoji u dopisu Vladi.

Podsjetili su kako u RH imamo oko 22 tisuće osoba čije su mirovine opterećene ovrhama, te da je u dobnoj skupini 65+ stopa siromaštva od 28,1 posto. Ova mjera je mnogim umirovljenicima po prvi puta omogućila da dođu do punog iznosa svoje ionako male mirovine.

“Ovršeni umirovljenici su u velikom dijelu po prvi put u zadnjih desetak godina dobili pune mirovine, osim ako im nisu zelenaškim kreditima ustegnuti neovršeni dijelovi mirovine, a što je čest slučaj. Mnogi su si prvi put priuštili normalan obrok u vlastitom domu ili ponovno uključili struju”, tvrde iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Apeliraju da se mjera svakako produži na još tri mjeseca, odnosno do kraja posebnih okolnosti kako bi se na taj način bar donekle olakšao položaj brojnih umirovljenika i starijih osoba u ovim uvjetima svjetske pandemije koronavirusa.