Ministar Marić donio dobru vijest: “Produžit ćemo obustavu ovrha do jeseni”

Jasmina Grgurić Zanze
19. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Građani opterećeni ovrhama na plaćama i mirovinama mogu još malo odahnuti, jer se njihova obustava produljuje do jeseni. Tako je danas obećao ministar financija Zdravko Marić. Izvrsna je to vijest u provom redu za više od 20 tisuća umirovljenika čija su primanja vrlo mala i bez ovrhe.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Država je u mirovanje stavila razne financijske obaveze oko 350.000 građana zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa. Uz moratorij na otplatu kredita, tu su i ovrhe građana nad plaćama i mirovinama, a koje je Vlada stopirala na tri mjeseca; svibanj, lipanj i srpanj.

Taj se rok bliži kraju pa je ministar financija Zdravko Marić danas rekao kako se on produljuje do jeseni, na dodatna tri mjeseca, piše Novac.hr. Odluka nije još službeno donesena, no ministar kaže kako će to biti učinjeno na vrijeme.

hzmo
HZMO definitivno potvrdio: Sljedeće tri mirovine neće biti ovršene

Među ovršenima je i više od 20.000 umirovljenika kojima je obustava na već ionako male mirovine i te kako dobro došla. Sada ih čeka još jedan tromjesečni predah.

Oko 250 tisuća građana koji su do prije izbijanja koronakrize bili pod ovrhom, a ostvaruju prihode, moći će tako do sredine listopada raspolagati cjelokupnim priljevom novca na svojim računima, a ne samo onim dijelom koji se usmjerava na zaštićeni račun.

Kada je riječ o moratoriju na otplatu kredita, posljednji podaci govore da je predano oko 80.000 zahtjeva, čija je vrijednost 40 milijardi kuna. Iako se te brojke čine velike, među bankarima se može čuti kako su zahtjevi zapravo bili manji od očekivanja. K tome, pojedini klijenti sami traže obustavu moratorija jer se pokazalo da stanje nije tako loše kako su očekivali, piše Novac.hr.

Ministar Marić donio dobru vijest: “Produžit ćemo obustavu ovrha do jeseni”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap