Vlada objavila: Kupujemo francuske Rafale za 999 milijuna eura

Josip Mihaljević
28. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Prva točka dnevnog reda na vladinoj sjednici bila je prijedlog odluke o nabavi višenamjenskih borbenih aviona. Kupujemo francuske ‘Rafale’ i oni će koštati 999 milijuna eura.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. Hrvatska će kupiti 12 francuskih ‘Rafale’, a ponuda je teška 999 milijuna eura. Za Covid dodatak jedva se našlo 600 milijuna kuna, a na avione će se potrošiti 12,5 puta više novca.

Proces nabave pokrenut je u srpnju 2019. godine – ponude su dostavile SAD, Švedska, Francuska i Izrael.

Premijer je istaknuo kako će se nabavom aviona značajno povećati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva:

“Nabavom borbenih aviona Hrvatska stječe moćno strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina, čime značajno učvršćuje svoj međunarodni položaj, zaštitu zračnog prostora te se višestruko uvećava ukupna borbena sposobnost Hrvatske vojske. Nabava višenamjenskog borbenog aviona osnažit će položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije. Time ćemo prvi put doseći 2 posto BDP-a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a”, izjavio je Plenković.

Francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja, podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi.

 

Copy link
Powered by Social Snap