Više od 5.700 umirovljenika izjasnilo se o Plenkovićevoj uskrsnici: ‘Trebaju nam veće mirovine’

Jasmina Grgurić Zanze
20. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenicima stiže Vladina ‘uskrsnica’, još jedan dodatak na mirovinu. Pitali smo umirovljenike što misle o ovom potezu uoči samih izbora, a gotovo polovina od 5.700 anketiranih poručuje da im trebaju veće mirovine, a ne novčane pomoći. Da se ovako kupuju glasovi pred izbore, smatra dodatnih oko 22 posto naših čitatelja. Njih oko 23 posto poručuje pak da svaka pomoć dobro dođe i da je bilo i vrijeme da država da nešto za Uskrs. Umirovljenici upozoravaju da je mjera nepravedna prema onima koji rade uz mirovinu.

Novčanice i kovanice eura s grafikama uskrsnjeg zeca i pisanica.

Uskrsnice | Foto: mirovina.hr / Canva

Umirovljenicima stiže još jedan Vladin dodatak uz mirovinu, o čemu smo pisali ovdje. U ožujku će ga dobiti korisnici hrvatske mirovine, a najkasnije u lipnju korisnici domaće i inozemne mirovine, samo inozemne mirovine te umirovljenici koji su u radnom odnosu. Cenzus je podignut na 880 eura. Jednokratno novčano primanje zbog ublažavanja posljedica rasta troškova života iznosi od 50 do 160 eura, ovisno o visini mirovine, zbroja mirovina ili mirovine i plaće. Pitali smo umirovljenike što misle o ovoj svojevrsnoj Vladinoj uskrsnici pred parlamentarne izbore. U anketi portala Mirovina.hr sudjelovalo je više od 5.700 naših čitatelja.

‘Svaka pomoć dobro dođe, a bilo je i vrijeme’

Ukrsnice | Ilustracija | Pixabay/Canva
Umirovljenici, stiže još jedan dodatak: Od 50 do 160 eura za sve one s prihodima do 880 eura

Umirovljenici su jasni, polovina ih poručuje da im trebaju veće mirovine, a ne novčane pomoći. Tako smatra više od 47 posto anketiranih. Da se još jedan dodatak na mirovinu dijeli sada kako bi se prikupili glasovi pred izbore, smatra više od 22 posto umirovljenika. Ipak, da je svaka pomoć dobrodošla, jer su mirovine male, misli više od 13 posto naših čitatelja. Dodatnih više od 10 posto kaže kako je ova mjera super, jer je bilo i vrijeme da umirovljenici napokon dobiju i državnu uskrsnicu.

Doduše, oko šest posto anketiranih vjeruje da nije fer, jer će ovako umirovljenici u općinama i gradovima koji dijele uskrsnice dobiti dvostruke novčane pomoći za Uskrs, dok će drugi dobiti novac samo od države. Više od 150 gradova i općina dijeli uskrsnice umirovljenicima, a cijeli popis možete pogledati ovdje.

Vladina uskrsnica | Rezultati ankete portala Mirovina.hr

Vladina uskrsnica | Rezultati ankete portala Mirovina.hr

‘Da daju svaki mjesec, i dalje bismo bili ispod prosjeka’

Vladinu ‘uskrsnicu’ umirovljenici su komentirali i na našoj Facebook stranici. Umirovljenica Gordana kaže da ovom milostinjom Vlada kupuje umirovljenike, ali da njezin glas ni za kakvu lovu dobiti neće. Imali su, kaže, sedam godina da naprave nešto kako bi umirovljenici mogli dostojno živjeti, a ne biti na marginama života. Sjete ih se pred izbore, dodaje, a onda ništa do idućih.

– Mi toliki dodatak trebamo svaki mjesec i još nas je puno ispod prosjeka mirovine, kaže Marica.

Uskrsnice dijeli rekordan broj gradova i općina | Pixabay/Canva
Uskrsnice umirovljenicima isplaćuje više od 170 gradova i općina: Iznosi od 15 do 150 eura

Neki su upozorili da se opet dodatak na mirovinu ne daje svima, već samo nekima. Umirovljenica Selma revoltirana je što još uvijek nije uvedena obećana trinaesta mirovina pa glas njezinih ukućana i nje same, Plenković neće dobiti. Javile su se i starije osobe na burzi rada, koje smatraju da su zaboravljene, jer za razliku od njih, umirovljenici imaju barem kakva-takva primanja, na što je ukazala gospođa Ružica.

Umirovljenici koji rade pa s mirovinom i plaćom za svega nekoliko eura prelaze cenzus za uskrsnicu upozorili su iznova na ovu nepravdu.

– Najprije su ljudi morali raditi da prežive. Onda su s radom prešli za par eura cenzus i platili porez. I što je napravljeno? Ništa, zaključuje Ivica.
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap