Snježana otišla u mirovinu pa doživjela šok: ‘Na stranicama Vlade pišu uvjeti drugačiji od onih na Mirovinskom’

Jasmina Grgurić Zanze
21. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Hrvatska Vlada potpuno je izbezumila umirovljenicu Snježanu koja je u mirovinu otišla prije svega nekoliko dana. Izabrala je starosnu u koju žene trenutno mogu ići već sa 63 i pol godine. Međutim, na stranicama Vlade piše drugačije, da je uvjet 64 godine pa se naša umirovljenica uplašila da će sada biti penalizirana. Srećom, podaci koji su i dalje dostupni na stranicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike posve su pogrešni, a što je najgore, uvjeti koje navode nikada nisu ni zaživjeli u mirovinskom sustavu.

Plavokosa umirovljenica koristi osobno računalo.

Ilustracija | Foto: Freepik

Sva izbezumljena našoj se redakciji javila novopečena umirovljenica Snježana. Prije svega nekoliko dana otišla je u starosnu mirovinu. Međutim, prepala se da će biti penalizirana, jer na stranicama Vlade pišu drugačiji uvjeti za mirovinu nego na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Odlučili smo stoga provjeriti o čemu se radi.

– U čudu sam da na stranici HZMO-a pišu jedni uvjeti kad se može u mirovinu ove i idućih godina, a na stranicama Vlade drugi uvjeti. U mirovini sam od ovoga mjeseca. I sad ispada da nemam uvjet za starosnu mirovinu i da ću biti penalizirana, rekla nam je Snježana (puni podaci poznati redakciji).

Vlada navodi krivi podatak o 64 godine

starija zena
Znate li s koliko godina će se od 1. siječnja žene moći umiroviti? Donosimo detalje

Uvjet za starosnu mirovinu je 65 godina života i 15 godina radnog staža. Žene i u prijevremenu i u starosnu mirovinu mogu otići ranije, o čemu smo pisali ovdje. Tijekom 2024. u starosnu mirovinu mogu sa 63 godine i šest mjeseci života. Lani je ta dob bila tri mjeseca kraća, a već iduće godine bit će tri mjeseca dulja. Naime, dobna granica povećava se svake godine za po tri mjeseca i tako sve do 2030. kada će se izjednačiti uvjeti za muškarce i žene na 65 godina. Naravno, žena može već sada raditi i do 65 godina pa i dulje, a za čitavo to razdoblje dobit će bonifikaciju od 0,45 posto mjesečno, ako ima najmanje 35 godina radnog staža, o čemu smo pisali ovdje.

Umirovljenicu Snježanu isprepadale su informacije dostupne na stranicama Vlade, koje su drugačije od ovih. Tako na stranicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i dalje piše da je uvjet za starosnu mirovinu žena u 2024. godini dob od 64 godine, dakle šest mjeseci dulje. Naša umirovljenica uplašila se, s obzirom na to da je u mirovinu tek otišla, da će biti penalizirana kroz prijevremenu mirovinu.

Uvjete koje Vlada navodi nikada nisu zaživjeli

penzic veseli
Ne radi se samo o radu do 67: Pogledajte što su sve promijenili građani i sindikati!

Posebno čudi da Vlada s ove poveznice još uvijek nije maknula podatke stare pet godina, tim više jer ova pravila umirovljenja s podizanjem dobne granice na 67 godina nikada nisu ni zaživjela. Dakle, to što navode, nikada nije ni bio uvjet za mirovinu, jer je sve spriječila referendumska sindikalna inicijativa ’67 je previše’ još 2019. godine, nakon što je početkom te godine provedena mirovinska reforma.

Osim što su spriječili povećanje dobne granice od 67 godina, koje i dalje piše u nevažećim uvjetima na stranicama Vlade, smanjili su i penalizaciju prijevremenog umirovljenja s 0,35 na 0,2 posto po mjesecu pa je i ta informacija i dalje krivo napisana.

– Hvala puno, tlak mi je na 200 od kad sam to pročitala, sva se tresem, kazala nam je Snježana kojoj smo javili da je s njezinim odlaskom u mirovinu sve u redu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap