Vjenčanja i sprovodi od danas u krugu obitelji, a možete i na igrališta!

Jasmina Grgurić
4. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Stožer civilne zaštite objavio je danas nakon redovne konferencije za medije nove odluke koje se odnose na održavanje vjenčanja i sprovoda, korištenje dječjih i sportskih igrališta, ali i ukidanje zabrane zadržavanja na javnim mjestima. Dodatne su to odluke u drugoj fazi popuštanja mjera koja je započela danas, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji.

Ilustracija (Pixabay)

Od danas Hrvati ponovno mogu ići na frizuru, kozmetičke tretmane te sve ostale usluge koje se ostvaruju uz bliski kontakt, ali i korištenje epidemioloških mjera. Ponovno možemo ići u bolnice te privatnim liječnicima, a Stožer civilne zaštite donio je danas i neke dodatne mjere, sve zahvaljujući iznimno povoljnoj epidemiološkoj slici.

Tako su od danas moguća i vjenčanja i sprovodi u krugu obitelji, kao i boravak na dječjim i sportskim igralištima, uz ukidanje zabrane zadržavanja na javnim mjestima koja se kosi s donesenim odlukama.

Stožer je odluke objavio na svojim stranicama nakon redovne konferencije za medije, a vrijede od danas.

Sklapanje braka i životnog partnerstva

Sklapanje braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanje životnog partnerstva, održava se u krugu obitelji i svjedoka te predstavnika službene osobe ili vjerske zajednice uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše u nedavno objavljenoj odluci Stožera.

To znači da se vjenčanja više ne moraju održavati samo uz kumove i najuže članove obitelji, već i ostale. Pritom nije određen broj prisutnih osoba, iako je održavanje svadbenih svečanosti i dalje strogo zabranjeno.

Odluka o održavanju pogreba i posljednjih ispraćaja

Za vrijeme trajanje epidemije koronavirusa, pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice, uz pridržavanje svih mjera, preporuka i uputa HZJZ-a. Također, dopušteni su posljednji ispraćaji hrvatskih branitelja uz odavanje vojnih počasti.

Na sprovode tako od danas mogu ići i ostali članovi obitelji, a ne samo oni najuži.

Korištenje dječjih i sportskih igrališta te rekreacija

Od danas opet možemo ići na dječja i sportska igrališta, što je od početka proglašenja epidemije koronavirusa bilo strogo zabranjeno, a takvi su objekti bili ograđeni zaštitnim trakama.

Pritom se moramo pridržavati svih propisanih mjera i uputa. Jednako tako dopušteno je i bavljenje rekreativnim sportom na otvorenom.

Samim time, mjera zadržavanja na javnim površinama od danas više ne vrijedi.

 

Vjenčanja i sprovodi od danas u krugu obitelji, a možete i na igrališta!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap