Nezadovoljstvo novim mjerama kod naših čitatelja: ‘To su mrvice što bacate, ali nisu baš svi umirovljenici naivni’

Ana Kanazir
23. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

U našoj posljednjoj anketi smo vas pitali jeste li zadovoljni mjerama koje je predstavio premijer Andrej Plenković, a koje će krenuti od 1. travnja. Prema njima će umirovljenici dobiti jednokratne dodatke, neće se mijenjati cijene struje i plina, ukida se dodatni zdravstveni doprinos za 32.000 umirovljenika, a promijenjene su i cijene hrane. Iako sve ovo zvuči dobro na papiru, vas čak 957, odnosno 28,67 posto nije zadovoljno donesenim mjerama.

plenkovic

Foto: Andrej Plenković | FB screenshot

Dobili smo ukupno 3.341 glas u našoj anketi, a najmanje vas, točnije 482 osoba ili 14,44 posto je na pitanje o zadovoljstvu mjerama odgovorilo: ‘Bolje išta nego ništa’. Vas 784 ili 23,49 posto se odlučilo za odgovor ‘Moglo je to i bolje’, dok je vas 576 ili 17,26 odabralo ‘Ništa nam ne može pomoći’. Ipak, vas 542 ili 16,24 posto je zadovoljno donesenim mjerama.

Troškovi života neprestano rastu pa je 14. ožujka premijer objasnio sve mjere koje građane čekaju od 1. travnja. Ovaj paket mjera je težak 1,7 milijardi eura, a kako je rekao premijer, cilj Vlade je dati odgovor na krizu s kojom smo suočeni.

– Želimo postići tri cilja. Prvo je ublažiti rast cijena energentima. Drugo je zaštititi od inflacije. Treće je dati posebne potpore ugroženim skupinama, naglasio je.

Premijer je mislio na sve, pa je osim paketa mjera i pomoći, otkrio i kako će se mijenjati cijena hrane. Tako će ulje će biti jeftinije, mlijeko ostaje isto, kao i brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko meso. Više o mjerama možete vidjeti u ovom tekstu.

Na našoj smo Facebook stranici dobili i 55 vaših komentara na ovu temu, a donosimo samo neke od njih.

‘Umirovljenici koji su radili godinama bili bi naj sretniji da imaju pristojnu mirovinu’, ‘To su mrvice što bacate, ali nisu baš svi umirovljenici naivni’, ‘Ovo su mrvice koje dajete’, ‘I, to će potrošiti, i onda? Na što onda mogu računati?’, ‘Dajte ljudima mirovine da mogu živjeti svaki mjesec i neće im trebati pomoć koju je već progutala inflacija!’, ‘Većini umirovljenika svaki euro znači puno, tužno je što s ovom sićom koju, kao, dijelite nećete nikoga od njih spasiti svakodnevne bijede već im samo baciti prašinu u oči tražeći njihov glas na izborima. Ako im zbilja hoćete vratiti dostojanstven umirovljenički život reformirajte mirovinski sustav, izbacite iz njega ‘uljeze’ (onih 18 kategorija koje primaju mirovinu po posebnim propisima) i mirovine isplaćujte sukladno ostvarenom radnom stažu i uplatama u mirovinski sustav.’

Rezultate ankete možete vidjeti ispod:

Rezultati ankete o mjerama

Rezultati ankete o mjerama | foto: Mirovina.hr

plenkovic
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap