Vitalni 83-godišnji maratonac: “Ne pijem, ne pušim, vodim zdrav život”

Jasmina Grgurić Zanze
23. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Prošlog tjedna Hrvatsku je obišla vijest o vitalnom 83-godišnjem trkaču koji je istrčao Zagrebački maraton u punoj dužini od 42 kilometara, za što mu je bilo potrebno pet sati i osam minuta. Unatoč grčevima, nije odustajao i svoju je utrku uspješno završio. Vijest smo prenijeli i mi, a fotografiju nam je ustupio službeni fotograf ove manifestacije, Dinko Bažulić. U moru natjecatelja i sam je bio oduševljen gospodinom Antunom Reicherom. Vremešni maratonac otkrio je što se krije iza njegova uspjeha, s kojim sam i nije osobito zadovoljan.

Foto: Dinko Bažulić

Antun Reicher istrčao je prošlog tjedna svoj prvi maraton u životu. Ne bi to bila tolika vijest da to nije učinio u 83. godini života. Unatoč bolovima i grčevima koji su ga hvatali putem, nije odustajao. Nakon što su mu se slegnuli dojmovi sa Zagrebačkog maratona, energični i vitalni maratonac otkrio je zašto se uopće odvažio na trčanje te koja je tajna njegova uspjeha.

Jedan od najstarijih sudionika maratona trčanjem se počeo baviti iz potrebe, pri čemu nije ni pomišljao da će se jednog dana natjecati.

“Prije pet, šest godina imao sam operaciju pa sam u sklopu rehabilitacije počeo hodati, što je nakon nekog vremena preraslo u trčanje” – rekao je gospodin Antun za Gloriju.

Ipak, nije dugo trebalo da krene s natjecanjima. Tako se prije četiri godine okušao u utrci “Volim trčanje” dok je lani istrčao polumaraton za dva sata i sedam minuta. To ga je potaknulo da još više trenira kako bi postigao još bolje vrijeme. No, noge ga nisu poslužile, preopteretio je koljeno pa je morao napraviti pauzu.

Odlučio je trčanje podići na stručniju razinu pa se upisao u atletski klub Forca, gdje je počeo trenirati po posebnom programu. S rezultatom Zagrebačkog maratona i nije posebno zadovoljan. Snagu su mu pred kraj davali ljudi koji su navijali, dodavali mu magnezij za mišiće. To ga je, kaže, guralo dalje.

Iza svega stoji zdrav život i zdrava prehrana.

“Ugljikohidrati su gorivo, proteini grade mišiće, a voda vraća elektrolite u tijelo. Bez nje ništa… Ne pijem, ne pušim i vodim zdrav život, kao i moja supruga koja se također bavi fizičkom aktivnošću. Redovito brzo hoda, a o trčanju za sada ne razmišlja jer kaže da joj je hodanje dovoljno, ali tko zna, možda mi se ubrzo pridruži” – rekao je za Gloriju 83-godišnji maratonac Antun Reicher.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap