Više od 80 posto osoba živi u stresu i strahu od novih potresa!

Jasmina Grgurić
11. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Na našem portalu objavili smo anketno pitanje kroz koje smo željeli doznati kako se potresi odražavaju na vaše psihičko stanje. Kroz tjedan dana oko 900 čitatelja izabralo je jedan od četiri ponuđena odgovora. Ono što zabrinjava jest da više od 80 posto ispitanih živi u strahu od novih potresa, ali i stresu koji oni stvaraju u kombinaciji s pandemijom.

Ilustracija: Rawpixel

Kako se istovremeno nositi s potresima i pandemijom, uz osobne životne izazove i teškoće, pitanje je koje posljednja dva tjedna spada u ono za milijun kuna. Savjeti stručnjaka mogu pomoći, no u praksi ih nije jednostavno primijeniti.

Deset najvažnijih poruka psihologinje Uvodić Vranić o strahovima i psihičkom zdravlju

S druge strane, pomoć psihologa ili psihijatra traži jako maleni postotak građana pa na kraju ostajemo oslonjeni na bližnje ili u najgorem slučaju, sami na sebe, jer nemamo nikoga s kime bismo podijelili naše zabrinutosti i strahove ili to jednostavno nismo u stanju učiniti.

S ciljem da doznamo kako se potresi odražavaju na psihičko stanje naših čitatelja, na našem portalu objavili smo anketu u kojoj je kroz tjedan dana sudjelovalo oko 900 osoba. Zabrinjavajuće je pritom da više od 80 posto strahuje od novih potresa te živi u stresu koje im oni stvaraju u kombinaciji s kronom. Tek manji broj građana ističe kako ih nije strah, a najmanje je onih koji potvrđuju tezu da Hrvati nisu skloni tražiti pomoć stručnjaka kako bi se lakše nosili s ovako zahtjevnim izazovima života.

Na pitanje “Kako se potresi odražavaju na vaše psihičko stanje?” 523 osobe (čak 59.84 posto) potvrdile su da osjećaju napetost i žive u strahu od novog potresa. Njih još 192 (21.97 posto) izabralo je odgovor da im potresi u kombinaciji s koronom stvaraju veliki stres.

Da ih nije strah, jer će biti ono što biti mora, osjeća 119 osoba, odnosno 13.62 posto ispitanih. Samo 40 ispitanih, odnosno 4.58 posto, priznaje da im je potreban savjet ili neki drugi oblik psihološke pomoći.

Čitatelji su na ovu temu ostavili i preko stotinu komentara na našoj Facebook stranici.

“Najbolje godine života uzeo nam je rat, a ove umirovljeničke korona i potres” – kaže Ljubica Krajcer.

“Taman se oporavila od zagrebačkog koji se još uvijek povremeno oglasi, a sad ovaj sve vratio na početak. Koma, čekam da se probudim iz noće more” – kaže Sanja Puljak.

“Izgleda da će nam trebati više psihijatara nego kuća. Od svega, ne samo od potresa. Jedni nas tjeraju u kuću, a drugi van. Kuda sad?” – kaže Marijana Surać Vulić.

 

Više od 80 posto osoba živi u stresu i strahu od novih potresa!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap