Video: Pitali smo starije građane sjećaju li se ovog predmeta, a dobili smo zanimljiva objašnjenja

Ana Kanazir
9. srpnja 2024.
Novosti
A- A+

Stari predmeti i dan danas traju i funkcionalni su, ali zato drugačije izgledaju nego današnji predmeti s istom funkcijom. Tako smo građanima pokazali fotografiju starinske lampe, odnosno ručne baterije, koju je proizvodila tvrtka Varta i svi su s dozom nostalgije ispričali nešto o njoj. Jedan nam je gospodin otkrio kako su dolazile u dvije boje, a objasnio je i što koja boja označava.

Stariji gospodin pored lampe Varte i pitanja

Lampa Varta | Foto: Mirovina.hr

Nakon što smo građanima pokazali fotografiju starog, ručnog miksera i pitali ih znaju li što je to, o čemu možete čitati ovdje, sada smo ih pitali za lampu Varta. Svi su znali što je, a i svi su se složili da takve lampe, nažalost, danas više ne postoje, a rekli su da su bile odlične.

Starija ženska osoba odgovara na pitanje o predmetu
Video: Građanima smo pokazali jedan stari predmet, ali malo tko je znao o čemu se radi

Stara baterijska lampa Varta je zapravo limena kutijica unutar koje se stavljala velika baterija. Kako bi radila, trebalo ju je upaliti sa strane, a na pozadini se nalazi i poseban dio koji služi da se lampa zakači za bilo koji dio odjeće. Građanima na ulicama glavnog grada smo pokazali fotografiju ove lampe, a oni su nam trebali otkriti znaju li o čemu se radi. Svi su odmah pogodili, a neki su s nostalgijom u glasu rekli kako je ta lampa nestala i kako se više ne može pronaći.

– Puno trajnije su bile, bile su metalne i baterije su bile puno kvalitetnije, dulje su trajale, rekao nam je jedan umirovljenik i dodao kako su se puno lakše popravljale, dok je kasnije otkrio i kako su postojale dvije boje, a objasnio nam je i njihovo značenje.

Drugi gospodin nam je otkrio kako možda i dalje čak ima kod kuće ovaj primjerak baterije. Gospođa koju smo također zaustavili nam je rekla da su se ove baterije često prije koristile.

Što su nam točno građani rekli o lampi Varta možete pogledati u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap