[VIDEO] Degutantna uporaba sile nad umirovljenicom u invalidskoj mirovini: “Prislonio mi je pištolj na glavu”

Josip Mihaljević
24. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Australsku policiju trenutačno trese već drugi skandal slične prirode ove godine. Prvo je u ožujku nekolikcina policajaca tukla i elektrošokovima napadala bespomoćnog umirovljenika, a ovih dana je izašla video snimka policijske brutalnosti prema umirovljenici u invalidskoj mirovini.

policija australija

Foto: Youtube screenshot

“Rekao mi je da stavim ruke na automobil, odmah sam poslušala. Tek kad sam se okrenula shvatila sam da se radi o policajcu”, započinje svoju ispovijest australska 59-godišnja umirovljenica Lytha u invalidskoj mirovini kojoj je ovaj susret s policijom promijenio život, piše abc.net.au.

Vozila neregistriran automobil

policija zlostavljanje
[VIDEO] Sigurnosna kamera snimila šestoricu policajaca kako prebijaju umirovljenika invalida

Snimka s policajčevog automobila došla je do medija i sada australsku policiju trese drugi skandal slične prirode ove godine. Sporni događaj se dogodio 2013. godine, a ovih dana se aktualizirao jer je umirovljenica odlučila tužiti policiju.

Tog jutra 2013. godine policajac James Hurtak je bio u patroli kada je primjetio neregistrirano vozilo na cesti i dao se u potjeru za njime. Vozilom je upravljala umirovljenica Lytha koja se u tom trenutku vozila ispod maksimalne dozvoljene brzine. Ona je čula policijske sirene iza sebe i pokušala se izmaknuti s ceste kako bi policajac mogao nastaviti svoju potjeru, nesvjesna da je ona glavna meta.

Otišla je do svoje kuće, a policajac joj je parkirao u dvorište, izvadio pištolj i krenuo trčati prema njoj do garaže. Nakon toga ju je izvukao iz automobila i doveo do policijskog.

Koristio suzavac na psa, rekao joj “budi sretna da ga nisam upucao”

“Pištolj mi je prislonio na glavu i čula sam kako muški glas govori ‘upucat ću te'”, ispričala je novinarima.

Policija i danas poriče da je njihov službenik prislonio pištolj na glavu u ovom slučaju.

Ipak, iz video snimke se jasno vidi kako je upotrijebio više sile nego što je to bilo potrebno. Naredio joj je da se baci na zemlju, a onda je kontaktirao kolege. Od tog trenutka na snimci se čuje i zvuk.

Tada se oko njih dvoje se počeo motati i gospođin pas, koji je pokušao spriječiti policajca od grubog postupanja prema njegovoj vlasnici. Policajac je odmah izvadio suzavac i više puta pošpricao psa po glavi i licu. Nakon toga ga se može čuti na snimci kako vlasnici govori “da bude sretna što ga nije upucao“. Svo to vrijeme umirovljenica ne može doći do riječi jer ju prekida i ne sluša.

Pokušao ju je na silu uspraviti na noge u vrijeme dok je ona vikala kako ima ozljedu kralježnice i da joj je teško. Još jednom ju je odvukao do garaže i do policijskog automobila, a nakon toga ju je odveo u postaju.

Slučaj je na sudu, policija brani svog zaposlenika

Unuke pretukle baku: "Crkni već jednom, babo smrdljiva"

Gospođa sada sudi policiju zbog prekomjerne uporabe sile u njenom uhićenju. Doduše, priznaje da je vozila neregistrirano vozilo i da se nije zaustavila kada je čula sirene.

Policija je stala iza svog zaposlenika u slučaju, pravdajući svaki njegov potez. On je u svom svjedočanstvu rekao da je pištolj izvadio jer “nije znao šta će ga zateći u garaži”.

Za grubo postupanje rekao je kako nije bio svjestan identitet počiniteljice te da je oštro postupao jer je shvatio da ona “bježi” od policije i opire se uhićenju.

Sutkinja je njegovo ponašanje nazvala “nevjerojatnim” i rekla kako se ne sjeća je li u njenoj dužnosti ikada pištolj izvađen zbog banalnijeg prekršaja.

“Da je netko tako postupao prema mojoj majci… to mi se gadi. Čak i kad uzmem u obzir da je policijski posao opasne prirode i da morate biti spremni na sve. Čini mi se da se ovdje radi o prekomjernoj reakciji na svakodnevni prometni prekršaj”, ispričala je.

Policajac je odbio dati izjave za medije, pozivajući se na unutarnju istragu koju je provela policija i koja je ustvrdila kako on nije napravio ništa krivo.

Epilog slučaja trebao bi biti poznat kroz nekoliko mjeseci. Video događaja možete pogledati ovdje:

 

 

[VIDEO] Degutantna uporaba sile nad umirovljenicom u invalidskoj mirovini: “Prislonio mi je pištolj na glavu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap