“Vi mislite da ćemo vas mi plaćati?”: Splićanin (61) mora na posao, a gotovo je nepokretan

Josip Mihaljević
23. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Splićanin Anto Stapić (61) po zanimanju je elektroinstalater, a posljednje dvije godine uglavnom je proveo na bolovanju. Zavod za zdravstveno osiguranje ga, unatoč debelim fasciklima s brojnim zdravstvenim problemima, želi vratiti na radno mjesto.

radnik

Foto: Pixabay

Odluka HZZO-a o vraćanju elektroinstalatera Ante Stapića (61) na radno mjesto razljutila je i njega i njegovog poslodavca, piše slobodnadalmacija.hr.

“Svaki mjesec davat ću mu punu plaću, plaćat ću sve, iako moj Ante ne može raditi. Bit će doma i liječiti se, jer se on naradio za cili život, za tri radnika je radio, a sad mu kažu da nije bolestan”, ljutito je novinarima Slobodne Dalmacije objasnio vlasnik tvrtke “Ultima Elektro” Davor Malenica.

Ante ima 61 godinu, a kao elektroinstalater radi od 1978. godine. Prvo u privatnom obrtu, a od kraja 2010. u obrtu Davora Malenica, koji je izrastao u tvrtku “Ultima Elektro” s pogonom u Dugopolju.

Unatoč brojnim zdravstvenim problemima zbog kojih je posljednje dvije godine na bolovanju, HZZO ga je proglasio sposobnim za rad i naredio da se mora vratiti na posao.

“Njima je teško mom radniku platiti 4.200 kuna bolovanje, a sutra će mu taj iznos biti prepolovljen na 2.000 kuna. A to što im ja plaćam svaki mjesec 40.000 kuna za famozno zdravstveno, to nije puno? Pa mi radnika koji je bolestan proglašavaju sposobnim za rad i vraćaju mi ga na radno mjesto, iako znaju da se ne može popeti na skale, ne može ići na teren i raditi na buri, studeni, dizat kolute kabela”, tvrdi šef Davor Malenica.

Iscrpljujući rad je napravio svoje

HZMO šalje nova rješenja umirovljenicima s bitno manjim mirovinama: Evo o čemu se radi

Na posao ga je vratila kontrolorka Marija Perić iz splitskog HZZO-a, iako Ante ima cijeli niz liječničkih nalaza koji upućuju da nije zdravstveno sposoban obavljati posao elektroinstalatera:

“Liva strana mi je bila oduzeta, a što me boli, više ni sam ne znam. Kičma je loša, ni jedan “L” mi nije na pravo mistu, kaže doktor Božidar Bulović kako su ti kralješci loši, pojedini nacikli, popucali, a da mi je operacija kičme velik rizik, ostat ću nepokretan. Skupilo se boleštine, protruzija, hernija, trpija sam bolove na terenu kada smo radili, no u Dubrovniku sam samo pa na cestu, ni dignit se nisam moga, ni skalu napravit.

Onda mi se liva strana oduzela, teško mi je bilo i govorit, a prsti i ruke nisu bili moji. Proša sam 50 fizikalnih terapija, ali ne pomaže”, kazao je Ante Stapić.

Novinarima Slobodne Dalmacije prepričao je i kako je bio 87 dana u ratu, u borbenom sektoru 158. splitske brigade”, a nakon toga je imao svoj obrt. Bio je jedan od rijetkih obrtnika koji je platio cijeli dug državi bez onog famoznog otpisa poreznih dugova – a i za to je morao dići kredit kojeg planira vraćati iduće tri godine.

Komisija mu prekinula bolovanje

Na pragu mirovine u problemima: "HZZO traži da im vratim 5.000 kuna?!"

Zdravstveni problemi su se nakupili i od sredine 2018. godine je na bolovanju. Krajem 2018., komisija mu je prekinula bolovanje s objašnjenjem  da su svjesni njegove boli, no da dijagnoza nije takva da može dugo biti na bolovanju.

Novo bolovanje uzeo je 14. siječnja 2019 koje je trajalo sve do 17. siječnja 2020. I tada ga je gospođa kontrolorka navodno rekla: “A šta, vi mislite da ćemo vas mi plaćati?!”:

“I evo me, trpim bol non-stop, ne mogu uru na miru ni sidit, a ni ležat. A kako nemam prosjek plaća jer sam bio na bolovanju, dobiva sam 70 posto plaće, pa onda 50 od tih 60 posto što je 4.200 kuna, sad će mi to skinut na 2.00 kuna. Ma taman za kredit”, kaže Ante.

Žena mu je stopostotni invalid, pa im, kaže Ante, pomaže njegova majka koja ima 80 godina. “Ona je žilavija od svih nas”, kaže.

Spas u mirovini

splitski polumaraton umirovljenik
Najstariji sudionik splitskog polumaratona: "Druženje s mladima me drži svih ovih godina"

Ante je krajem prošle godine predao zahtjev za invalidsku mirovinu, a to mu je već drugi zahtjev. Prvi su mu odbili, pojašnjavajući kako se radi o degenerativnim promjenama što nije za invalidsku mirovinu.

Sada će o njegovoj sudbini odlučiti Hrvatski zavod za socijalno osiguranje.

A sve do tada, njegov poslodavac Davor Malenica će mu plaćati kao da radi – bruto 2 nekih 11.000 kuna, što je oko 130.000 kuna godišnje. Kaže da mu to nije problem, samo želi da njegov radnik dostojno dočeka mirovinu, ako treba i invalidsku, a ne da ga kao bolesnog vraćaju na radno mjesto koje ne može raditi.

Medicina rada mu je kazala da je privremeno nesposoban za rad, a za šest mjeseci mora na novu kontrolu.

U HZZO-u pak kažu kako su nad njim obavili redovnu kontrolu privremene nesposobnosti za rad, te da je to isteklo sa 17. siječnje 2020. godine. Također, napominju da se na svako rješenje HZZO-a može žaliti u upravnom postupku, te da Ante za sada nije uložio prigovor na zaključenu odluku o privremenoj nesposobnosti za rad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap