VELIKI VODIČ za smještaj u domove umirovljenika: 15 stvari koje trebate znati prije preseljenja!

Jasmina Grgurić Zanze
28. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Koliko je domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj, koliko koštaju, kako se prijaviti, tko ih nadzire, kako je u njima živjeti, što s listama čekanja… Odgovore na ova, ali i druga pitanja donosimo vam u velikom vodiču za smještaj starijih osoba u domove umirovljenika. Kroz 15 tematskih cjelina obuhvatili smo sve što je potrebno znati prije nego li se mi ili članovi naših obitelji odlučimo na preseljenje.

Domovi za starije umirovljenicima nude razne sadržaje (foto: J. Grgurić/Mirovina.hr)

Dvije ključne stvari kod smještaja starijih osoba su cijena i broj raspoloživih mjesta. Kako sobe u državnim i županijskim domovima pokrivaju svega jedan posto starijeg stanovništva, jasno je da upitne nisu toliko same cijene, koje su doduše u posljednjih godinu i pol dana rasle u prosjeku za 35 posto, nego slobodna mjesta. Cijena se penje do 3.000 kuna za pokretnog korisnika u dvokrevetnoj sobi, što je najjeftiniji tip smještaja.

Treća ključna stvar je inspekcijski nadzor pružanja usluga, koji je također manjkav. Bez redovnih kontrola ne možemo znati kriju li se iza naziva “Put do zvijezda” Vesela palma” ili “Mali raj” doista “zelene oaze” sreće ili osobe koje žive neokupane, gladne, prikovane u krevet, omamljene sedativima, zgurane u kakav ilegalni sobićak bez aktivnosti i danjeg svjetla.

Domove valja promatrati i u svjetlu kvalitete života njezinih stanara koje često nazivamo korisnicima, ili još gore – štićenicima. Nisu to samo posljednje stanice za umiranje, nego često i hoteli za vrlo sadržajna međusobna druženja i aktivnosti.

Četvrti problem je ozbiljni nedostatak hospicija u Hrvatskoj za one kojima treba ublažiti patnje i boli u bolesti i starosti.

Klikom na ikonu “nastavku teksta” vodimo vas kroz 15 pitanja i odgovora o smještaju u domove za starije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap