Velika inspekcija na Zelenoj tržnici u Zagrebu, otkrili brojne nepravilnosti

Josip Mihaljević
18. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Najveći dio umirovljenika drži se skromne prehrane, a najčešće su to čušpajzi. Nema čušpajza bez povrća, a povrće umirovljenici kupuju gdje god su akcije. Velik dio povrća na našim policama u dućanima dolazi sa Zelene tržnice gdje je jučer provedena velika inspekcija, a utvrdili su brojne nepravilnosti.

zelena trznica

Foto: Google street screenshot

Jučer ujutro je čak 38 državnih inspektora upalo na zagrebačku Zelenu tržnicu i imali su što vidjeti, piše dnevnik.hr.

Provjeravali su odakle dolazi hrana koja završava na našim tanjurima, kako se odvaja otpad, ali utvrdili su probleme i sa radnim statusom zaposlenika koji tamo rade.

Inspektorica za zaštitu okoliša zabilježila je ogromnu količinu nepropisno odloženog otpada, a kazne za to sežu do vrtoglavih 300.000 kuna za pravne osobe.

“Ovo je isto pomiješano sve. I drvo i plastika i papir. Tu su veliki problemi, znači – ne odvaja se. Neispravn su i kontejneri. Dat ćemo vrlo kratak rok otklanjanja. I naravno, doći ćemo u kontrolu izvršenja rješenja”, kazao je Robert Kober iz Državnog inspektorata.

Problem sa podrijetlom robe

Kako se hrane naši umirovljenici: Kuhaju gotovo svaki dan, a ručaju najčešće čušpajze

Najzanimljiviji dio tiče se podrijetla namirnica. Zaposlenici su tvrdili da ih dobiju od prodavača, ali su inspektori napravili inventuru.

Pojedini proizvodi uopće nisu imali deklaraciju na sebi, a 80 posto hrane u tom trenutku bilo je iz Hrvatske. No, preostalih 20 posto hrane je problematično, budući da nisu mogli utvrditi podrijetlo.

“Što nećemo utvrditi, ide trenutna zabrana stavljanja na tržište dok se ne utvrdi”, kazao je Kober.

U sedam sati koliko je akcija trajanja, inspektori su utvrdili 55 nepravilnosti i podnijeli su 20 optužnih prijedloga, tri prekršajna naloga, a na licu mjesta izrečeno je sedam novčanih kazni.

Ovih dana trebali bi dobiti podatke koliko radnika radi na crno, a inspektorat je najavio i slične akije diljem cijele zemlje.