Složili smo listu 10 najboljih filmova za zlatnu generaciju

Jasmina Grgurić
28. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Jeste li na filmskom platnu i malim ekranima primijetili sve veći broj filmova koji svojim sadržajem progovaraju zlatnoj generaciji? Razloga za to je mnogo pa smo za vas sastavili listu najboljih deset “seniorskih” filmova koji su obilježili 21. stoljeće.

Scena iz najnovijeg filma “Klub zadovoljnih žena” (Snimak zaslona: Youtube)

Posljednje desetljeće u kinematografiji obilježava sve veći broj filmova za starije. Ne, ne mislimo na takve, 18+ filmove, nego na one obiteljske, romantične i pustolovne naslove namijenjene prije svega starijim generacijama. Dokaz je to da se i filmska industrija pokorava ne samo rastućoj umirovljeničkoj populaciji, nego i činjenici kako one ostaju vjerne sedmoj umjetnosti na filmskom platnu, ali i malim ekranima.

No, što je to što film za 50 ili 60+ gledatelje čini drugačijim od ostalih? U prvom redu, to su priče o starijim roditeljima te bakama i djedovima koji se nalaze u specifičnim obiteljskim, ljubavnim ili prijateljskim situacijama. Pritom, takvi filmovi često se bave preprekama između njihovog načina života i mlađih generacija, kao i međusobnim nerazumijevanjem. Poruke poput one da se i u poznim godinama moguće izmiriti, zaljubiti, sklopiti nova prijateljstva, potražiti staru ljubav ili se odvažiti na još jednu pustolovinu i riskirati sve pod stare dane dio su prokušane formule.

Pogledali smo stoga najnovije, ali i nešto starije filmove za seniore i izabrali deset najboljih naslova.

Klub zadovoljnih žena, (Book Club, 2018.)

Prvi na popisu s razlogom je komedija “Klub zadovoljnih žena” u kojem glavne uloge imaju Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen i Mary Steenburgen. Ove dame, uz nekoliko zanimljivih muških uloga, očitale su nam lekciju da život u trećoj dobi nipošto ne mora biti dosadan. Točnije, vrlo je tanka granica između življenja dosadne rutine u starosti i prave zabave. Četiri prijateljice okupljaju se redovno u svom malom književnom klubu, a životi im se kreću radikalno mijenjati nakon što pročitaju knjigu “50 nijansi sive” koja u njihovim godinama, naravno, dobiva sasvim drugačiji smisao. Osim što ćete se dobro zabaviti i nasmijati, sigurno ćete pustiti i koju suzu.

The Leisure Seeker, (2018.)

Helen Mirren i Donald Sutherland u ovoj su priči stari bračni par koji se u mirovini otisnuo na putovanje u starom kamperu, nazvanom Leisure Seeker (tragač za slobodom). Iako na prvu djeluju kao dvoje šašavih pustolova, radnja otkriva njihov stvarni život. Dok se on bori s demencijom koja postaje sve teža, ona prkosi zloćudnoj bolesti. No usprkos takvim okolnostima, ili baš zbog njih, odlučuju se na posljednje putovanje na kojem žele živjeti punim plućima. Zaraznim emocijama film je već osvojio publiku na nekoliko festivala, a ne sumnjamo da će i vas.

Neočekivana ljubav (Hampstead, 2017.)

Iako se bavi udovicom iz visokog društvenog sloja koja se zaljubljuje u skitnicu, ova drama toliko je izvrsna da u njoj mogu uživati sve generacije. Ipak, Diane Keaton i Brendan Gleeson oduševit će ponajprije nešto starije generacije. Filmska priča, koja na emotivan i topao način progovara o ljubavi u starijoj dobi, temelji se na istinitim događajima. Naime, američka udovica Emily ostaje sama nakon smrt muža koji ju je ostavio u velikim financijskim dugovima. Razmišljajući za svojih šetnji prekrasnim parkom Hampstead, upoznaje neuglednog Donalda koji živi u kolibi. Unatoč razlikama, oni počinju sve više vremena provoditi zajedno, a Emily mu pomaže da riješi pravnu zavrzlamu oko oronulog objekta kojeg ne želi napustiti.

Just Getting Started, (2017.)

Ova američka komedija s elementima trilera puni je pogodak za izvrsnu seniorsku zabavu. Izobilje dobre zabave donose već provjereni glumci; Morgan Freeman, Tommy Lee Jones i Rene Russo. Radnja je smještena u naizgled mirnoj, luksuznoj oazi za starije osobe kojom suvereno, ali isključivo vlastitim metodama vlada Duke (Morgan Freeman). Kao odvjetnik koji je nekada branio najveće kriminalce nalazi se i dalje na meti mafije. Za njim stiže i bivši FBI agent (Lee Jones) koji mu među ženama, ali i stanarima, postaje najveća konkurencija. Sve je začinjeno i dolaskom fatalne Suzie (Rene Russo) koja je dobila zadatak provjeriti nepravilnosti u poslovanju kalifornijskog resorta.

Ponovno u igri (Trouble with the Curve, 2012.)

Riječ je o sportskoj drami u kojoj legendarni Clint Eastwood igra svoju prvu glavnu ulogu nakon “Gran Torina” iz 2008. te prvu ulogu u filmu koji nije režirao, od čak 1995. u “Casperu”. Ovoga puta on je Gus, baseball skaut koji u lovu na talente odgađa odlazak u mirovinu. Na tom putovanju mora riješiti brojne prepreke, od zdravstvenog stanja pa do odnosa sa svojom jedinicom Mickey.

Pisma Juliji (2010.)

Mlada Sophie dolazi u Veronu, grad Romea i Julije gdje se pridružuje grupi žena koje odgovaraju na ostavljena pisma Juliji, a u kojima žene diljem svijeta traže njezine ljubavne savjete. Sophie za vrijeme problematičnog putovanja sa svojim zaručnikom odgovara na pismo iz 1951. godine i time potakne staru gospođu da nakon mnogo godina dođe u Italiju i krene u potragu za davno izgubljenom ljubavlju.

Gran Torino, (2008.)

Popis filmova za zlatnu generaciju nemoguće je napraviti bez Gran Torina. Clint Eastwood u ulozi je ogorčenog udovca, ratnog veterana i susjeda kojemu, blago rečeno, svi i sve idu na živce. Sve osim zelenog Forda Gran Torino iz 1972. godine. Ipak, sve se mijenja kada ogorčeni i izolirani Walt upozna mladića Thaoa koji je navukao bijes ulične bande. U pravoj Eastwoodovoj maniri Walt uzima pravdu u svoje ruke, donoseći nam jedan od najboljih filmova 21. stoljeća.

Imaš petlju? (2007.)

Jack Nicholson i Morgan Freeman upoznaju se u bolnici, a zajedničko im je što su na kraju svog životnog putovanja. Unatoč teškoj dijagnozi i smrti koja kuca na vrata, postaju prijatelji koji se upute na put oko svijeta kako bi ispunili popis želja za koji sve do tada nisu imali dovoljno hrabrosti.

Bilježnica (2004.)

Filmska adaptacija bestsellera popularnoga američkoga pisaca Nicolasa Sparksa donosi duboku priču o ljubavi, ispričanu iz perspektive ostarjelog muškarca koji u domu za stare i nemoćne osobe redovno posjećuje svoju dementnu suprugu Allie. Noah joj čita priču o mladome paru, razdvojenom za vrijeme Drugog svjetskog rata, zapisanu u staroj bilježnici. Mladi par dobio je drugu priliku, a čitavo vrijeme riječ je o njima…

Svemirski kauboji (2000.)

Kako se dobro nositi u poznim godinama dokazuju nam Svemirski kauboji; Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland i James Garner, dok ruskog generala Vostova glumi Rade Šerbedžija. Radnja filma zapliće se kada NASA odluči pozvati umirovljene vojne pilote kako bi im pomogli sanirati kvar na satelitu, nastao u okršaju s Rusima. Iskrena je to, zabavna i uzbudljiva priča o upornosti i neodustajanju od svojih snova, unatoč godinama.

 

 

 

Složili smo listu 10 najboljih filmova za zlatnu generaciju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap