Isporučeno prvih 30.000 iskaznica za osobe s invaliditetom: Evo koje pogodnosti mogu ostvariti

Jasmina Grgurić Zanze
31. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Prvih 30.000 Nacionalnih i Europskih iskaznica za osobe s invaliditetom te Europskih parkirališnih karata isporučeno je do danas. Korisnici ne moraju predavati zahtjev, ali moraju biti upisani u Registar osoba s invaliditetom kako bi ostvarili ovo pravo. Osobe s invaliditetom lako mogu provjeriti jesu li upisane, a ako nisu, trebaju to učiniti jer im ove iskaznice nose niz pogodnosti u prometu, turizmu i kulturi u Hrvatskoj i zemljama Europske unije.

Foto: pixabay.com

Prvih 30.000 Nacionalnih i Europskih iskaznica za osobe s invaliditetom te Europskih parkirališnih karata isporučeno je do danas. Nove iskaznice izdane su u sklopu EU projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti. Projekt provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, s Agencijom za komercijalnu djelatnost kao partnerom. Ovaj novi pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice dodjeljuje se na temelju novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog IT sustava, o čemu smo pisali ovdje.

Provjerite jeste li u Registru osoba s invaliditetom

osoba u invalidskim kolicima u mračnoj prostoriji
Iskaznice za osobe s invaliditetom: Donosimo sve detalje iz novog Zakona o povlasticama u prometu

Prvo izdavanje isprava odvija se bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika, a na temelju podataka o invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni za dodjelu prava i izdavanje isprava.

– Korisnici se stoga pozivaju da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u Registar, kontaktom na e-adresu [email protected]. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Hrvatskoj. S obzirom na to da je riječ o automatiziranom sustavu, na svoje kućne adrese iskaznice mogu dobiti i osobe koje dosad nisu nužno koristile povlastice na koje imaju prava, ili nisu ni znale da ih imaju, a ranije su bile evidentirane u Registru, poručuju iz Ministarstva.

Osobe s invaliditetom provjeru svog upisa u Registru mogu provesti preko sustava E-građani ili putem adrese e-pošte [email protected] na koju je potrebno dostaviti presliku osobne iskaznice.

Povlastice u prometu, kulturi i turizmu

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Pritom, Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta.

Nacionalna iskaznica za OSI

Nacionalna iskaznica za OSI

Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak – Samoborsko gorje,  Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Europska iskaznica za OSI

Europska iskaznica za OSI

Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti.

Europska parkiralisna karta za OSI

Europska parkirališna karta za OSI

Pružatelji pogodnosti svoju organizaciju ili tvrtku mogu registrirati putem obrasca na ovoj stranici. Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti u sklopu edukacija diljem Hrvatske ili putem mrežne stranice, gdje će se redovno objavljivati nove informacije. Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap