Već nagodinu će se cijene iskazivati i u eurima: I mirovine će imati dvojni prikaz

Josip Mihaljević
14. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Vlada poručuje kako će Hrvatska, ako sve prođe po planu, euro kao službenu valutu uvesti 2023. godine. No već sljedeće godine počet će faza privikavanja na novu valutu, pored cijene u kunama će biti iskazana i cijena u eurima. Dvojni prikaz će se odnositi i na plaće i na mirovine.

euro

Foto: Pixabay

Uvođenje eura kao službene valute sasvim je izgledno 1. siječnja 2023. godine, piše Jutarnji list.

Suverenisti prijete referendumom, a predsjednik Vlade Andrej Plenković ostaje pri svome da je referendum o ulasku u EU ujedno bio i referendum o uvođenju eura kao službene valute.

"Uvođenjem eura naš umirovljenik će imati mirovinu 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 euro"

Prije uvođenja – period usporednog praćenja cijena u obje valute

Ljude naravno brine hoće li uvođenje eura izazvati rast cijena, iako iskustva u drugim zemljama koje su proteklih godina uvodila eura pokazuju da su cijene rasle jednokratno i u poprilično zanemarivim iznosima.

Kako će izgledati proces uvođenja? Prije samog uvođenja 2023. godine, iduće godine ćemo imati period usporednog praćenja cijena proizvoda u dvije valute, kazao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo.

Državni inspektorat će nadzirati trgovce i druge pružatelje usluga koji bi potencijalno mogli izvući korist od konverzije:

“Kroz Odbor za gospodarstvo i zaštitu potrošača pratit ćemo cijene na tržištu šest mjeseci prije i godinu dana nakon konverzije, kako bismo spriječili eventualno veće povećanje cijena”, kazala je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš-Žigman.

Mirovine u eurima

Ako sve bude išlo po planu, dvojno praćenje cijena trebalo bi stupiti na snagu već početkom idućeg ljeta.

Obaveza dvojnog iskazivanja cijena odnosit će se na poduzeća, uključujući i banke, tijela državne uprave i poduzeća iz javnog sektora.

A osim samih cijena, primjerice na računima u trgovinama ili računima za režije, dvojno iskazivanje cijena primjenjivat će se i na primanja stanovništva.

Tu naravno mislimo na plaće, ali i na mirovine, socijalne naknade, izvješća o stanju bankovnih računa, izvješća o vrijednosti udjela u investicijskim ili mirovinskim fondovima te potvrde isplata na bankomatima.

euro valuta
Plenković najavio kada uvodimo euro: Provjerite kako će jadno iznosi mirovina izgledati u toj valuti

“Ulaskom u euro područje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala i sigurni smo da će to imati dodatni efekt na naš kreditni rejting”, naglasio je premijer Andrej Plenković.

Dombrovskis je vladi dao podršku i naglasio kako iskustvo pokazuje da je životni standard u državama koje su uvele euro kao službenu valutu porastao i da to vodi do prosperitetnijeg gospodarstva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap