Otvoreni rokovi za dostavu dokaza radi isplate energetskog dodatka

Josip Mihaljević
8. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je otvorio rokove za dostavu dokaza u pogledu ostvarivanja prava na isplatu energetskog dodatka. Iako će većina umirovljenika dodatak dobiti automatski krajem ovog mjeseca, dobar dio umirovljenika s inozemnim elementom mirovine mora HZMO-u dostaviti dokumentaciju.

novac

Foto: Unsplash

Većina hrvatskih umirovljenika s mirovinskim primanjima do 4.000 kuna energetski dodatak od 400 do 1.200 kuna dobit će automatski na račune krajem mjeseca, bez potrebe da dostavljaju ikakvu dokumentaciju.

Međutim, dobar dio njih koji prima mirovinu iz inozemstva ili jednostavno imaju nešto radnog staža u inozemstvu (ali ne primaju inozemnu mirovinu, odnosno, primaju samo mirovinu iz RH) HZMO-u mora dostaviti dokaz o visini mirovine ili izjavu da ne primaju stranu mirovinu. Isplata dodatka za tu skupinu umirovljenika očekuje se u srpnju.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je otvorio rokove za dostavu dokaza, a umirovljenici će im potrebne papire moći dostaviti sve do 30. lipnja 2022. godine.

Obrazac, kojeg možete preuzeti OVDJE, ili ga popuniti u lokalnoj ispostavi Zavoda za mirovinsko osiguranje, traži nekoliko osnovnih informacija i dokaz o visini inozemne mirovine za ožujak 2022. godine.

Taj dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2022. ili
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. godine u neto iznosu

S druge strane, za umirovljenike koji imaju nešto radnog staža u inozemstvu, ali ne primaju nikakvu inozemnu mirovinu, proces je puno lakši. Oni samo uz osnovne osobne podatke trebaju označiti polje “Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu”.

Dokaze možete ispuniti online, poslati ih poštom ili osobno u HZMO-u. Prošle je godine kod isplate covid dodatka više tisuća umirovljenika propustilo dostaviti traženo u navedenom roku pa se otvarao i novi.

 

Otvoreni rokovi za dostavu dokaza radi isplate energetskog dodatka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap