Vatrogasci objavili upozorenje: Oprezno s korištenjem božićnih dekoracija!

Ana Kanazir
5. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Dok su neki već stavili božićne ukrase u svoje domove, drugi to planiraju napraviti ovog ili idućeg vikenda. Ipak, u nekim ukrasima leži i velika opasnost od požara. Kako do toga ne bi došlo, Hrvatska vatrogasna zajednica je objavila upozorenje svim građanima na svojim stranicama.

adventski vijenac

Adventski vijenac | foto: Pixabay, TizzleBDizzle

U adventsko vrijeme je povećana opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija. Da biste uživali u mirnim i sigurnim blagdanima važno je samo poslušati nekoliko savjeta.

Potvrdila i znanost: Božićno drvce može popraviti vaše zdravlje!

Korisni savjeti

Mnogo je razloga zašto dolazi do požara u ovo predblagdansko vrijeme. Suha božićna drvca, neispravne lampice, svijeće na adventskom vijencu koji je ukrašen plastikom ili borovim grančicama, a koje u doticaju s vatrom mogu lako izgorjeti.

Kako bi ste izbjegli najgore scenarije, vatrogasci savjetuju:

  • Upaljene svijeće ne ostavljajte bez nadzora
  • Nemojte koristiti neispravnu božićnu rasvjetu
  • Ne palite prskalice na božićnom drvcu
  • U slučaju požara nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Dodali su i upozorenje vezano uz grijanje, točnije uz odlaganje pepela.

– Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Naime, žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja, poručuju vatrogasci.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap