Potvrdila i znanost: Božićno drvce može popraviti vaše zdravlje!

Jasmina Grgurić Zanze
17. prosinca 2021.
Zdravlje
A- A+

Rezultati istraživanja dokazuju da božićno drvce kod kuće može popraviti vaše psihičko i fizičko zdravlje jer na ovaj način unosite dio šume u svoj dom. Također, otkrivene su još neke prednosti božićnog drvca na ljude.

Ilustracija: Rawpixel

Božićno drvce može popraviti vaše zdravlje, pokazuju rezultati studije objavljene u časopisu International Journal of Environmental Health Research, piše CNN. Kao što boravak u prirodi smanjuje stres, tako i unošenje malo vanjskog svijeta u naš zatvoreni prostor ima pozitivan utjecaj na nas.

Drvca će smanjiti osjećaje tjeskobe i depresije

– Očekivala bih da unošenje malo vanjskog svijeta u zatvoreni prostor pozitivno utječe na nas, kaže psihologinja Sonja Peterson-Lewis, izvanredna profesorica na sveučilištu Temple u Philadelphiji.

Boravak u šumi smanjuje razinu kortizola, hormona odgovornog za stres pa se jednak utjecaj očekuje i od sobnih biljaka u našemu domu.

– Pravo božićno drvce prati mnoštvo prednosti za mentalno zdravlje, uključujući smanjenje tjeskobe i depresije, kaže Charlie Hall, profesor na odjelu hortikulturnih znanosti na Texas A&M University College Stationu.

Hall dodajte da ljudi imaju tendenciju biti suosjećajni u prisutnosti živih biljaka u kući, a u njih spadaju i božićna drvca. Također, ako drvce biramo s najmilijima, to će također imati pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i psihičko zdravlje, a donijet će nam i fizičku korist boravka na otvorenom.

Proizvode svježi kisik u kući i jačaju imunitet

Kada je riječ o fizičkim prednostima u kući, pravo božićno drvce može unijeti svježi kisik u zatvoreni prostor i ojačati vaš imuni sustav. Naime, zimzelena stabla su veliki proizvođači fitoncida, tvari koja povećava aktivnost prirodnih stanica ubojica. Prirodne stanice ubojice bore se protiv virusnih infekcija i dio su našeg imunog sustava, dodaje Hall.

Stručnjak ističe da je čak i umjetno stablo bolje nego nikakvo, jer pozitivno djeluje na našu psihu. No, ono nam ne može pružiti fizičke benefite poput jačanja imuniteta. Također, koristi imamo i od porezanih jelki.

– Sve dok su iglice zelene i ima svjetlosti, dolazi do fotosinteze, a samim time i kisika, rekao je Hall. Zato je važno zalijevati posječeno drvo, dodaje.

Isto tako, božićna drvca mirisom nas vraćaju u ugodne i lijepe dane prošlosti. No, ako su naše uspomene slučajno ružne, onda je bolje stvoriti neke nove blagdanske običaje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap