Potvrdila i znanost: Božićno drvce može popraviti vaše zdravlje!

Jasmina Grgurić Zanze
17. prosinca 2021.
Zdravlje
A- A+

Možda smo se prije pandemije više veselili kićenju i slavlju, a možda baš usprkos tomu želimo proslaviti ovaj Božić kao nekada. A što su blagdani bez jelke? Ako ste u dilemi, sigurno će vam pomoći rezultati istraživanja koje dokazuje da božićno drvce kod kuće može popraviti vaše psihičko i fizičko zdravlje.

Ilustracija: Rawpixel

Božićno drvce može popraviti vaše zdravlje, pokazuju rezultati studije objavljene u časopisu International Journal of Environmental Health Research, piše CNN. Kao što boravak u prirodi smanjuje stres, tako i unošenje malo vanjskog svijeta u naš zatvoreni prostor ima pozitivan utjecaj na nas.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Drvca će smanjiti osjećaje tjeskobe i depresije

“Očekivala bih da unošenje malo vanjskog svijeta u zatvoreni prostor pozitivno utječe na nas” – kaže psihologinja Sonja Peterson-Lewis, izvanredna profesorica na sveučilištu Temple u Philadelphiji.

Boravak u šumi smanjuje razinu kortizola, hormona odgovornog za stres pa se jednak utjecaj očekuje i od sobnih biljaka u našemu domu.

“Pravo božićno drvce prati mnoštvo prednosti za mentalno zdravlje, uključujući smanjenje tjeskobe i depresije” – kaže Charlie Hall, profesor na odjelu hortikulturnih znanosti na Texas A&M University College Stationu.

Hall dodajte da ljudi imaju tendenciju biti suosjećajni u prisutnosti živih biljaka u kući, a u njih spadaju i božićna drvca. Također, ako drvce biramo s najmilijima, to će također imati pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i psihičko zdravlje, a donijet će nam i fizičku korist boravka na otvorenom.

Proizvode svježi kisik u kući i jačaju imunitet

Kada je riječ o fizičkim prednostima u kući, pravo božićno drvce može unijeti svježi kisik u zatvoreni prostor i ojačati vaš imuni sustav. Naime, zimzelena stabla su veliki proizvođači fitoncida, tvari koja povećava aktivnost prirodnih stanica ubojica. Prirodne stanice ubojice bore se protiv virusnih infekcija i dio su našeg imunog sustava, dodaje Hall.

Stručnjak ističe da je čak i umjetno stablo bolje nego nikakvo, jer pozitivno djeluje na našu psihu. No, ono nam ne može pružiti fizičke benefite poput jačanja imuniteta. Također, koristi imamo i od porezanih jelki.

“Sve dok su iglice zelene i ima svjetlosti, dolazi do fotosinteze, a samim time i kisika” – rekao je Hall. Zato je važno zalijevati posječeno drvo, dodaje.

Isto tako, božićna drvca mirisom nas vraćaju u ugodne i lijepe dane prošlosti. No, ako su naše uspomene slučajno ružne, onda je bolje stvoriti neke nove blagdanske običaje.

Potvrdila i znanost: Božićno drvce može popraviti vaše zdravlje!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap