Vatreni danas igraju protiv Furije: Njihovi umirovljenici su naše već dobili

Josip Mihaljević
28. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska nogometna reprezentacija danas u osmini finala igra protiv Španjolske. Provjerili smo kako žive španjolski umirovljenici i bome, naši su penzići protiv njih u debelom zaostatku.

spanjolska

Foto: Unsplash

Danas u 18 sati u Kopenhagenu Hrvatska će odmjeriti snage protiv Španjolske. U nogometu je to uvijek 11 na 11, ali za naše čitatelje smo pripremili malu analizu u dvoboju umirovljeničke populacije. U tom scenariju hrvatskih 1,24 milijuna umirovljenika već sada debelo gubi od španjolskih 8,75 milijuna penzionera.

Imamo slične mirovinske sustave

Španjolska kao i Hrvatska ima trostupni mirovinski sustav u kojem dominira državni prvi stup međugeneracijske solidarnosti. Najveća razlika je što kod njih članstvo u drugom stupu nije obvezno.

No, drugi stup im možda nije ni potreban jer 90 posto prihoda prosječan španjolski umirovljenik prima samo iz prvog stupa, piše pensionfundsonline.co.uk.

Španjolci u starosnu mirovinu odlaze isto kada i mi, sa 65 godina, no do 2027. godine povisit će dobnu granicu na 67 godina. Također planiraju povećati i minimalne godine staža s 15 (kao i u Hrvatskoj) na čak 25 godina.

Kod prijevremene mirovine imaju nešto stroža pravila, Hrvati mogu već sa 60, a oni sa 61 godinom života – s tim da će i to povećati na 63 godine života.

Prosječna mirovina im je oko 900 eura

Treniranje mozga: Španjolska napravila zabavne parkove za starije!

Prosječna mirovina im je oko 900 eura mjesečno, dok je ona u Hrvatskoj oko 350 eura. No, mala utjeha je da u posljednja dva desetljeća mirovine kod njih poprilično stagniraju, dok u Hrvatskoj rastu.

Španjolci imaju i neobičan sustav usklađivanja mirovine. Od 2014. su uveli pravilo da mirovine svake godine moraju rasti najmanje 0.25 posto, a za svako usklađivanje više od toga moraju imati višak u proračunu socijalnog osiguranja. Primjerice, u Hrvatskoj je posljednje usklađivanje mirovina i to jedno od najmanjih u povijesti iznosilo 0,56 posto.

Slaba je to utjeha kada oni čak i od malenog usklađivanja na mirovinu od 900 eura dobiju veće povećanje nego Hrvati s dvostruko većim usklađivanjem.

Druga najbolja europska država za proživjeti mirovinu

mediteranska hrana
Istraživanje: Mediteranska prehrana smanjuje rizik od smrti za 25% kod starijih ljudi

Osim samih iznosa mirovina, Španjolska je na dobrom glasu kao destinacija za provesti mirovinu. Prema anketi financijske agencije Blacktower, ove su godine osvanuli na drugom od četrdeset mjesta, tik iza Finske.

Države su ocjenjivali po raznim faktorima, od stope kriminala, troška života, udjela starije populacije u općoj populaciji, cijena nekretnina i očekivanoj životnoj dobi. Opušten način života i mediteranska prehrana dobitna su kombinacija za brojne umirovljenike diljem svijeta koji Španjolsku u mirovini vide kao svoju zemlju iz snova.

To su najviše prepoznali njemački umirovljenici koji se po mirovini masovno sele u Španjolsku, najčešće na otok Mallorcu koja broji na desetine tisuća umirovljenika iz drugih država koji su se tamo odlučili skrasiti.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap